Svenska distributörer likt Also, Exertis (före detta Captech), Gandalf, Ingram Micro, Tech Data med flera står för en betydande del av importen av IT-produkter i Sverige. Det vill säga att grafikkortet du köper oftast inte importerats direkt till återförsäljaren utan har istället passerat genom en lokal distributör först.

Avtalen mellan återförsäljare och distributör reglerar saker så som betalningsdagar, returrätt, rabatter vid tidig betalning, med mera. SweClockers källor berättar att Amazon inför lanseringen i Sverige gått in och ställt extremt hårda krav på de svenska distributörerna, men med begränsad framgång.

I regel är förbättrade avtalsvillkor något som kommer med större inköpsvolymer. Medan en liten återförsäljare får nöja sig med 30 betalningsdagar och begränsad returrätt kan en större aktör exempelvis kräva 90 betalningsdagar och lika lång returrätt.

Bland kraven sägs e-handelsjätten Amazon kräva uppemot dubbelt så många betalningsdagar och dubbelt så lång returrätt jämfört med vad som är kutym i svenska sammanhang. I vissa fall sägs kraven vara högre än vad som ställs av nordiska Elkjøp (Elgiganten), detta trots att Amazons inköpsvolymer till en början väntas vara drastiskt mindre än de hos Elkjøp.

Utöver fakturavillkor har Amazon också krav på extremt låga inköpspriser, men mer anmärkningsvärt är krav på att deras leverantörer ska hantera produktegenskaperna på Amazons hemsida. Detta är vanligtvis en uppgift som faller på återförsäljaren och kräver alltså än mer resurser från grossisterna. Detta är en modell Amazon anammat i de länder de är aktiva i sedan tidigare, men det blir en nyhet för stora delar av den svenska marknaden.

En källa nämner för SweClockers att det upplevs som om leverantörer deltar i ett uthållighetslopp:
"Det är ett chicken race. Ingen vill skriva på men alla är oroliga för att någon annan ska göra det och ta all business."

Ingen av de parter SweClockers kontaktat i frågan har velat uttala sig offentligt.

Tror du att de svenska grossisterna kommer att lägga sig i förhandlingarna för att vinna Amazons gunst ur ett långsiktigt perspektiv?

Läs mer om Amazons svenska satsning: