Med vårens introduktion av DirectX 12 Ultimate gjorde Microsoft den största uppgraderingen på många år. Här introducerades funktioner som variabel bildkvalitet med VRS, flexibel 3D-komplexitet med Mesh Shaders och effektiviserad användning av texturer med Sampler Feedback, vilka alla ligger till grund för för hårdvaran i kommande spelkonsolen Xbox Series X.

Utvecklare som utnyttjar nyheterna får möjligheten att skapa tekniskt och visuellt mer avancerade spel på en ny generation hårdvara, samtidigt som tillgängliga resurser utnyttjas mer effektivt. Den första funktionsnivån, kallad DirectX 12_1, låter dock utvecklare välja om de vill utnyttja den fulla kapaciteten i den nya versionen eller om de vill förlita sig på tidigare funktioner, som tidigare versioner av gränssnittet Direct3D. Nu avtäcker Microsoft nästa nivå som gör en stor del av funktionerna till ett krav.

Krav för DirectX 12 funktionsnivå två (DirectX Feature Level 12_2):

Funktion

Lägsta nivå för DirectX 12_2

Drivrutinsmodell

WDDM 2.0

Shader Model

6,5

Ray tracing

Tier 1,1

Variable rate shading

Tier 2

Mesh shader

Tier 1

Sampler feedback

Tier 0,9

Resource Binding

Tier 3

Tiled Resources

Tier 3

Conservative Rasterization

Tier 3

Root Signature

Tier 1,1

Med funktionsnivå två, kallad DirectX 12_2, lyfts fyra valfria funktioner från Ultimate in som grundkrav i den grundläggande specifikationen. I samband med detta blir Direct3D 12 ett grundkrav, och utvecklare kan därmed inte välja att använda tidigare versioner av Direct 3D vilket funktionsnivå ett tillåter. Det innebär att den nya funktionsnivån inte är kompatibel med ett flertal tidigare generationer grafikarkitekturer, då dessa saknar stöd för DirectX 12 Ultimate-funktioner som VRS Tier 2, DirectX Raytracing 1.1 (DXR 1.1) och Mesh Shader Tier 1.

Läs också: Flexibel bildkvalitet med Variable Rate Shading

Microsoft meddelar att alla grafikkort i Nvidias Geforce RTX- och Quadro RTX-familjer är kompatibla med DirectX 12_2. Ingen av AMD:s nuvarande grafikarkitekturer stöder den fullständiga funktionsuppsättningen i DirectX 12_1, och är därmed inte heller kompatibla med den nya versionen. Microsoft meddelar dock att kommande produkter baserade på AMD:s nya grafikarkitektur RDNA 2 är fullt kompatibel med funktionsnivå två. Detsamma gäller Intels kommande produkter baserade på Xe-arkitekturen. Vissa flaggskepp i Qualcomms systemkretsar i Snapdragon-familjen stöds också.

Syftet med att göra delar av DirectX 12 Ultimate till ett grundkrav för den nya funktionsnivån är att Microsoft vill göra livet lättare för utvecklare som ska bygga spelmotorer för en ny generation hårdvara. Om en spelmotor registrerar stöd för DirectX 12_2 garanterar det stöd för DirectX Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback och de andra nyheterna som tillkommer i funktionsuppsättning två.

DirectX 12_2 finns tillgänglig som del i en utvecklarversion av Windows 10 med versionsnummer 20170, vilken kan laddas ned av den som är Windows Insider-medlem. De individuella funktionerna kan dock användas med Windows 10 version 2004 redan nu, förutsatt att nödvändig drivrutin och grafikkort från Nvidia används.

Läs mer om DirectX 12: