Med Radeon RX 6000-familjen gav AMD stöd för Smart Access Memory (SAM) med sina egna processorer i Ryzen 5000-serien. När SweClockers testade tekniken såg vi prestandavinster som snittade åtta procent i vårt prestandaindex för 4K UHD-upplösning. Tekniken fungerar officiellt enbart med ovannämnda kombination, tillsammans med ett moderkort med en styrkrets ur 500-serien.

SweClockers test av Smart Access Memory

När Nvidia presenterar sina nyheter under CES 2021 konkretiserar de planerna för utrullningen av Resizable BAR, en teknik som ingår i PCI Express-standarden men som tidigare inte använts. Bolagets grafikkort har dock stöd på hårdvarunivå och redan i november förra året utlovades kommande stöd för tekniken.

Nvidias implementation kräver kort och gott ett moderkort, för antingen Intel eller AMD, som har stöd för att aktivera Resizable BAR i moderkortets UEFI. Några utlovade prestandavinster syns inte till i bolagets pressmeddelande, däremot talar Nvidia om en drivrutinsuppdatering som ska vara redo under februari månad.

Förutom drivrutinen krävs också en VBIOS-uppdatering av grafikkortet och dessa uppdateringar väntas lanseras av partnertillverkare under mars månad. Utöver stöd för grafikkort i stationära datorer utlovas även stöd till bärbara datorer utrustade med den nyligen avtäckta Geforce RTX 3000-serien för bärbart bruk.

Tekniken definierar gränsen för hur stora minnesblock av grafikkortets minne som effektivt är åtkomliga för processorn över PCI Express-bussen. Dessa block har tidigare varit begränsade till 256 MB, en kvarleva från tiden med 32-bitars operativsystem. Utöver att storleksbegränsningen lyfts introduceras samtidigt stöd för flera samtidiga anrop till minnet, där tidigare teknik tidigare tvingat flertaliga anrop att ställas i kö.

Resizable BAR fanns tillgängligt redan 2010 i samband med att specifikationen för PCI Express 3.0 spikades. Varför det tog tio år för grafikkortstillverkarna att utnyttja funktionen har ännu inte framgått, men som väntat tackar entusiaster inte nej till lite extra "gratis" prestanda där det är möjligt.

Fler CES-nyheter från Nvidia: