Under perioden 2016–2017 rusade priserna för kryptovalutor i höjden och att bryta sådana blev snart en aktivitet för privatpersoner såväl som storskaliga aktörer. Resultatet blev hög efterfrågan på grafikkort, med sämre tillgång och högre priser som direkta följder.

Tillgången på Nvidias senaste grafikkort i Geforce RTX 3000-serien är också knaper, och ännu en gång har mining fått ett tydligt uppsving samtidigt som valutorna ökat i värde. Kryptobrytare köper stora volymer grafikkort direkt från fabrikerna, vilket bidrar till de låga volymer kort som når butik. Nu rapporteras att samma storkunder också investerar i bärbara speldatorer, i brist på lösa kort.

Laptop-Mining-2.jpg

Bildkälla: Weibu via Videocardz

Laptop-Mining.jpg

Bildkälla: Weibu via Videocardz

Det är sajten Videocardz som rotat fram bilder från det kinesiska forumet Weibo, vilka visar ett stort antal bärbara Geforce RTX-märkta datorer som trängs på allsköns hyllor och i högar. Enligt uppgift är populariteten att köpa fullständiga system på uppgång, till följd av att Nvidias kompetenta RTX 3000-kort äntrat den mobila sfären.

Den mest populära datortypen påstås ha Geforce RTX 3070 under huven. Vid avtäckandet av korten anpassade för bärbara system, presenterade Nvidia också ungefärliga prisnivåer och RTX 3070-klassen tilldelades riktpriset 1 300 USD. Cirkapriset för RTX 3080-system är istället 1 999 USD, men vad storkunderna betalar i realiteten går endast att spekulera i.

Videocardz spår att den nya företeelsen i kombination med det kinesiska nyåret kan komma att strypa tillgången på speldatorer med senaste snittets grafikhårdvara under huven. Huruvida priser och utbud på den svenska marknaden skakas om i närtid återstår att se.

Läs mer om bristen på hårdvara: