Innan USA:s handelsblockad låg Huawei i toppen som en av världens största mobiltillverkare. När amerikanska företag som följd bröt samarbeten gick Huawei miste om teknik från aktörer som Qualcomm, TMC och Google. Förlusten av både hård och mjukvara sänkte snabbt teknikjätten till botten. Nu rapporterar Bloomberg att Huawei förhandlar att ta betalt för de 5G-patent som bland annat Apple och Samsung använder i sina telefoner.

Licenskostnader för telefoner väntas uppgå till max 2,50 amerikanska dollar per enhet, motsvarande cirka 22 kronor. Det säger Jason Ding, Huaweis avdelningschef för immateriella rättigheter, i ett uttalande till Bloomberg. Han uppger också att företaget kommer vara "flexibla" vid förhandling om andra produkter, där det handlar om allt från smarta bilar till smarta hem och hushållsprodukter.

Korslicensiering av patent är inte ovanligt inom telekombranschen och många andra aktörer tar ut liknande avgifter för sina patent. Huawei äger med cirka 15 procent en majoritet av alla globala 5G-patent, men har under etablering av 5G uteslutits på internationell nivå från att sälja 5G-teknik och infrastruktur. Att de nu vill börja ta betalt för sina patent är sannolikt ett led i det.

En korslicensiering av dessa ska enligt Huawei dessutom inte påverkas av handelsblockaden då patenten redan är öppet tillgängliga, men hur det kommer fungera i praktiken återstår att se.

Läs mer om Huawei: