Microsofts teknik för att kraftigt öka överföringshastigheterna mellan grafikkort och NVME-baserade SSD-enheter har hittills varit exklusivt för Xbox Series X/S men väntas på PC innan årets slut. Under årets Game Stack Live-evenemang lyfter Microsoft på ytterligare detaljer om hur tekniken ska fungera i Windows-miljö.

Reddit-användaren NEPBB var flitig under Microsofts presentation på ämnet och tog skärmdumpar på både presentationer och efterföljande frågestund, som finns sammanställt i ett inlägg på sajten. Överlag ger Microsoft glada besked när de rätar ut frågetecken om Directstorage, där det första är att tekniken blir kompatibel med alla DirectX 12-kapabla grafikkort. Funktionen ska dock fungera som bäst med DirectX 12 Ultimate-kompatibla produkter som också har stöd för Sampler Feedback.

I praktiken bör det innebära att grafikkort från Radeon HD 7000-serien och Geforce GTX 600-serien fungerar med Directstorage. Om däremot feature level 12 av DirectX 12 är ett krav innebär det istället GeForce GTX 900-serien samt vissa modeller ur Radeon 200-serien. Utöver brett grafikkortsstöd ska tekniken att fungera både med PCI Express 3.0- och 4.0-enheter, men givetvis inte utan begränsad bandbredd med det äldre gränssnittet.

Vad det gäller lanseringsfönster kommer utvecklare att få tillgång till funktionen under sommaren 2021 och en bredare lansering är eventuellt att vänta redan i höstens konsumentuppdatering av Windows 10, kallad 21H2.

Läs mer om Directstorage: