Födelsedagen för Windows 10 närmar sig och det är således snart sex år sedan Microsoft anammade ett nytt sätt att se på operativsystemet: Övergången från att med jämna mellanrum släppa helt nya operativsystem, till att hålla fast i ett och uppdatera detta. Det har talats om att Windows 10 är Microsofts sista stora Windows-version, men uppgifterna som pekar i andra riktningar har med tiden blivit fler.

Företagets satsning på lättviktssystemet Windows 10X ligger i malpåse och den ARM-anpassade versionen röner inga större framgångar, men den 24 juni ska Microsoft berätta mer om framtiden för Windows. Nu framkommer att det möjligtvis kan handla om ett helt nytt operativsystem, eftersom Tom's Hardware noterar ett officiellt slutdatum för Windows 10. Enligt Microsofts webbplats pensioneras operativsystemet den 14 oktober år 2025.

Windows 10 2025.PNG

Slutdatumet uppges gälla för Windows 10-versionerna Home och Pro, men möjligtvis även varianterna för utbildning och Workstation-användning. Om detta stämmer har "den sista versionen av Windows" drygt fyra år kvar och hinner då fylla tvåsiffrigt. Det betyder dock även att Microsofts nästa operativsystem bör anlända relativt snart, för att de många användarna ska ha möjlighet att hinna byta innan säkerhetsuppdateringar och liknande upphör.

Tom's Hardware har kontaktat Microsoft för att utreda det listade slutdatumet, men i skrivande stund utan framgång. Vad Microsoft har i kikaren på Windows-fronten lär klarna senast torsdag den 24 juni klockan 17:00 svensk tid, eftersom företaget då startar en direktsändning på temat.

Läs mer om Windows: