Nvidias kombinerade kantutjämnings- och uppskalningsteknik går för närvarande att ställa in i fyra olika lägen, beroende på vilken balans mellan prestanda och ögongodis användaren vill ha. Den bättre prestandan åstadkoms genom skala upp en lägre upplöst bild till en högre upplösning. För att förlora så lite bildkvalitet som möjligt nyttjar DLSS även maskininlärning och Tensor-kärnorna i Geforce RTX 2000-serien och Geforce RTX 3000-serien.

Som det ser ut nu erbjuder "Ultra Performance" bäst prestanda, men är särskilt anpassat för upplösningar i 8K. "Performance" och "Balanced" är lite mer balanserade, men väger åt varsitt håll gällande prestanda och bildkvalitet. "Quality" bjuder på bäst bildkvalitet genom att rendera totalt 66 procent av originalbilden. "Quality" ser dock ut att snart få sällskap av "Ultra Quality", enligt dokumentation tillhörande DLSS nya insticksprogram för spelmotorn Unreal Engine 5.

NVIDIA-DLSS-Ultra-Quality-768x563.png

Det är användaren Reinhardovich på forumet Reddit som grävt fram bilden. För tillfället är "Ultra Quality" fortfarande en placeholder, som håller luckan öppen för när ett officiellt tillägg adderas. Namnet kan därmed komma att förändras, och i dokumentationen finns ett tillägg om att kvalitetsinställningen inte bör göras synlig för slutanvändare.

Exakt vad det nya kvalitetsläget får för detaljer är inte känt ännu. AMD:s kontring FSR erbjuder dock en inställning vid samma namn, där 77 procent av originalbilden renderas. Det är inte omöjligt att Nvidia väljer att lägga sig vid en liknande nivå, runt 75 procent, för sin version.

Läs mer om DLSS: