Valve har vid flera tillfällen antytt att det populära VR-headsetet Index ska få sällskap av en portabel spelkonsol. Under torsdagskvällen tog företaget chansen och rullade ut Steam Deck, en utmanare till Nintendos Switch-konsoler men med siktet inställt på de tiotusentals speltitlar som finns tillgängliga genom just Steam. För att driva den 7 tum stora pekskärmen används en systemkrets från AMD, bestyckad med fyra kärnor Zen 2 och 8 CU RDNA 2.

Konsolen kommer i tre konfigurationer som skiljer i pris och mängden internt lagringsutrymme, där grundversionen blott kommer med 64 GB EMMC-lagring. De dyrare varianterna levereras med NVME-lagring på 256 alternativt 512 GB och med detta följde frågor om uppgraderingsmöjligheter, något Valve besvarar genom att uppgradera konsolens specifikationslista. NVME-lagringsenheten är en M.2-variant enligt det kompakta formatet 2230 och kan bytas ut – men det är inget Valve rekommenderar.

All models use socketed 2230 m.2 modules (not intended for end-user replacement) – Valve

Det i särklass vanligaste M.2-formatet är 2280, där de sista två siffrorna berättar om enhetens längd. I Steam Deck rör det sig således om en kort 30 mm-sticka, som för det mesta används av OEM-tillverkare för datorer med ont om plats. Därmed är det inte nödvändigtvis så att det går att spara några stora pengar på att köpa den billigaste konsolen och själv montera rymligt lagringsutrymme.

2230.PNG

Prisjakt syns Kioxia BG4 som enda alternativ, vilken finns att köpa i storlekarna 128, 256, 512 GB respektive 1 TB. Priset ligger på omkring 450, 800, 1 300 respektive 2 200 kronor, medan priserna för Steam Deck börjar på motsvarande 4 300 kronor. Nivån därefter tingar 1 300 kronor extra och 7 000 kronor gäller för toppkonfigurationen. Med grundmodellen och egenmonterad lagring med samma kapacitet sparas 500 respektive 1 400 kronor. Det återstår att se om Valves avrådan från att själv byta lagringsenhet beror på knepig montering eller liknande.

Priset för Steam Deck är smärtsamt lågt

Sedan avtäckandet har Valves VD Gabe Newell i intervju med IGN gjort ett uttalande gällande priset, som han beskriver som "smärtsamt". Detta ur företagets perspektiv, vilket alltså betyder att vinstmarginalerna är små. Däremot är konsolen fortfarande betydligt dyrare än Switch-konkurrenterna som sannolikt används som jämförelse för en potentiell Steam Deck-köpare.

Newell förklarar att prisnivån valts för att det är nödvändigt och att de därtill spår volymförsäljning, men att de inte tagit med merförsäljning av spel som något nödvändigt för att satsningen ska gå runt. Däremot tror han att Steam Deck är startskottet för att PC-spelande ska expandera till det portabla formatet och att andra datortillverkare presenterar egna konsoler, vilket i förlängningen gynnar Valve och Steam.

Anser du att Steam Deck är rimligt prissatt, och tror du att handhållet PC-spelande är nästa stora grej? Berätta i kommentarstråden!