Globalt har Google Chrome ett fast grepp om positionen som den största webbläsaren, medan Apples Safari och Microsofts Chromium-baserade Edge också används av en betydande skara. Siffror visar dock att Mozilla Firefox följer en stadigt nedåtgående trend när det gäller marknadsandelar, även andelen bland SweClockers medlemmar ser ut att hålla jämna steg med just Chrome.

Nu tar den eldfängda webbläsaren steget mot en ny och möjligtvis större publik, genom att som första stora webbläsare ta plats i Microsoft Store. Det handlar alltså om de inbyggda applikationsbutikerna för Windows 10 och Windows 11, där ett nyligen förändrat regelverk släpper in Firefox på den nya arenan. Detta nyttjades snabbt av Opera, som nu funnits tillgänglig i en dryg månad.

Mozilla berättar om utrullningen i ett inlägg på sin webbsida, där de skriver att den största vinsten med butiken är att nedladdning från webben och en knölig installationsprocess försvinner. Kvarstår gör dock användarens uppdrag med att ändra standardwebbläsare från inbyggda Edge, något som med Windows 11 kräver fler steg än tidigare.

Det återstår att se om Microsoft Store-debuten kan låta Firefox vända trenden och återge fotfästet till en av de få webbläsarna som inte har Chromium som grund. Framtiden får också utvisa om exempelvis Chrome och Safari sätter ned bopålarna i Microsofts digitala butik framöver.