Stora delar av allt som görs på en dator sker genom webbläsaren. Globalt sett är Google Chrome den största varianten med god marginal, medan standardwebbläsarna i Mac OS respektive Windows i runda slängar delar andraplatsen. Det handlar alltså om Safari respektive Edge, där sistnämnda sett ett antal större förändringar sedan den ursprungliga lanseringen.

Bytet till Chromium-motorn är den i särklass största förändringen, vilken medförde att mäkta populära Chrome inte längre blev helt väsensskild. Trots att Edge är standardwebbläsare i Windows och närbesläktad med Chrome, är glappet till sistnämndas ledning i marknadsandelar mycket stort. Nu rapporterar Neowin att Microsoft tar till notiser för att hålla kvar de som söker Googles alternativ.

Neowin 2008.jpg

Bildkälla: Neowin

Neowin tech.jpg

Bildkälla: Neowin

The verge saving money.jpeg

Bildkälla: The Verge

edge chrome.PNG

Det nya tilltaget kommer i form av åtminstone tre ironiskt skrivna pop-up-meddelanden som ibland möter den som besöker nedladdningssidan för Google Chrome. I dessa förklarar Microsoft att Edge använder samma teknik som Chrome, men med tryggheten från Microsoft. Edge-skaparen stannar inte där, utan pekar ut Chrome som en webbläsare som "är så 2008" och menar att det egna alternativet är mer modernt. The Verge skriver om det tredje meddelandet som behåller samma retsamma ton, men här förklarar Microsoft att "Edge är den bästa webbläsaren för online-shopping".

Med Windows 11 måste användare som vill byta webbläsare ta några extra omvägar. Sedan en tid tillbaka är även sökmotorn Bing ett verktyg i Microsofts arsenal för att behålla användare. Den som söker efter Chrome får med all önskvärd tydlighet ett meddelande om att den bästa webbläsaren för prestanda, säkerhet och produktivitet redan används. Det återstår att se om Microsoft utökar batteriet av pop-up-meddelanden vidare, och om fler webbläsare ger sig in i striden.

Läs mer om webbläsare: