Kretsbristen och problem med försörjningskedjor i pandemins fotspår ställer till det för en majoritet av elektroniktillverkare. Detta gäller särskilt datorer och datorkomponenter, vilket inkluderar tillverkning och leverans av de små enkortsdatorerna Raspberry Pi.

Redan i oktober flaggade Raspberry Pi Foundation för att de trots ansträngningar och omprioriteringar hade stora svårigheter med att leverera tillräckligt många enheter. Till följd av det valde de även att höja priserna för flertalet enheter, då den dåvarande prispunkten inte var ekonomiskt hållbar. Även med prishöjningar gapar hyllorna nu tomma, med långa ledtider för nästan alla modeller.

För den senare modellen Raspberry Pi 4 ser varianten med 4 GB primärminne ut att vara svårast att få tag på. Modellen är i ordinarie utförande praktiskt taget helt slutsåld hos svenska återförsäljare, inklusive Raspberry Pi-certifierade Electrokit. Några få exemplar finns lokalt i butiker eller som del av större paket med tillbehör.

Flera återförsäljare har dem på ingång, men väntan ser ut att bli lång. Av de som anger preliminära leveransdatum är Proshop mest optimistiska, med en förväntad leverans i slutet av januari. Därefter följer Inet, som uppger sista mars. Hos de globala återförsäljarna ser läget minst sagt dystert ut, där bland annat Digi-Key (via Tom's Hardware) uppger att ledtiden hos leverantör är hela 52 veckor, det vill säga ett år.

Med undantag från Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 400 och Compute Module 4 är nästan alla övriga modellers systemkretsar, däribland Raspberry Pi 3-serien, tillverkade med äldre tillverkningstekniken 40 nanometer. Detta gör att även de äldre modellerna är svåra att få tag på och mer eller mindre lika slutsålda som de nyare. Det finns dock några undantag, exempelvis finns det god tillgång på det lilla utvecklingskortet Raspberry Pi Pico. Även Raspberry Pi 3 Model B+ är något enklare att hitta exemplar av i nuläget.

Läs mer om Raspberry Pi: