Bristen på grafikkort är ihärdig och butikshyllorna ekar tomma, sånär som på en handfull modeller med extra fläskiga prislappar. Trots att AMD och Nvidia med jämna mellanrum pytsar ut nya grafikkort ökar inte tillgången, och viss lättnad är enligt uppgift att vänta först till sensommaren. Dessförinnan ska dock Intel äntra scenen med dedikerade grafikkort för både bärbara och stationära datorer, med start någon gång under årets första kvartal.

Nu presenterar Intels grafikchef Raja Koduri att bolaget har som mål att tillhandahålla stora volymer Arc-grafikkort. Informationen framkommer via ett Twitter-inlägg, där tekniksajten PC Gamer i ett öppet brev pekar ut Intel som "vårt enda hopp" för den rådande grafikkortsbristen. I sitt svar håller Koduri med om att bristen är ett stort problem för gamers och hela industrin, men också att företaget kommer att arbeta hårt för att nå nämnda mål.

Konkret nämns att Intel ämnar att årligen förse miljontals spelare med Intel Arc-grafikkort. För att sätta detta i perspektiv finns siffror från analysfirman Jon Peddie Research att tillgå. Mot slutet av 2021 konstaterades att runt 12,7 miljoner grafikkort levererades under fjolårets tredje kvartal, en stor ökning mot andra kvartalet. Exakt siffra för helåret 2021 saknas, men någonstans norr om 50 miljoner dedikerade grafikkort är rimligt.

Ställt mot total försäljning kan den vaga angivelsen "miljontals spelare" betyda allt från några enstaka procent till en relativt stor andel. Klart är i alla fall att Intel har ambitionen att kliva in på grafikkortsmarknaden med betydligt mer än en handfull grafikkort. Det är dock viktigt att påpeka att det handlar om just en ambition och att Koduri skriver att företaget ska försöka nå målet. Intel Arc-grafikkort tillverkas nämligen på TSMC:s 6-nanometersteknik, varför företaget inte har samma kontroll som över produkter framställda i de egna fabrikerna.

Läs mer om Intel Arc "Alchemist":