I Sverige beläggs el och bränsle som förbrukas inom landet med en energiskatt. Vissa typer av anläggningar och verksamheter har möjlighet att göra avdrag eller skatta ett lägre belopp, där exempel inkluderar jordbruk, skogsbruk och datorhallar.

När det gäller reducerad energiskatt för specifikt datorhallar avser lagen en anläggning där en näringsidkare, ett företag eller bolag exempelvis, i först hand bedriver verksamhet som faller inom begreppet informationsbehandling. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen dömt att detta även kan omfatta datorhallar för brytning av kryptovaluta.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att det inte finns någon närmare vägledning i förarbetena när det gäller vad begreppet informationsbehandling är avsett att omfatta. Domstolen tog ledning av hur detta begrepp definieras i Nationalencyklopedin och i Svensk ordbok och kom fram till att bolaget fick anses bedriva sådan verksamhet och att bolagets anläggning därmed är en datorhall. – Högsta förvaltningsdomstolen

Domen följer en ansökan om förhandsbesked, där en kommersiell verksamhet som bryter kryptovalutor försökt ta reda på huruvida de har rätt till en lägre energiskatt eller inte. Ansökan om förhandsbesked lämnades först in hos Skatterättsnämnden och gick sedan vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för beslut.

Enligt Nationalencyklopedin förstås med detta begrepp bearbetning av
information för att erhålla ny eller mera användbar information samt insamling,
lagring och distribution av information. Där anges vidare att genom att man
formaliserar reglerna för bearbetningen och representationen av information som
data kan datatekniska hjälpmedel utnyttjas i informationsbehandling. I Svensk
ordbok utgiven av Svenska Akademien anges att informationsbehandling är
lagring, informationssökning och problemlösning med hjälp av datateknik. – Utdrag ur dom i mål nummer 4353-21

Av domen framgår även att det saknas mer exakt definition angående vad som omfattas av begreppet informationsbehandling. För vägledning har därför definitionerna från Nationalencyklopedin och Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien använts. Högsta förvaltningsdomstolens dom baseras dock inte endast på begreppet informationsbehandling. Andra punkter inkluderar bland annat att anläggningen omfattar IT-utrustning med installerad effekt som övergår 0,1 megawatt, exklusive effekt för kyl- och fläktanläggningar.