I början av 2022 rapporterade analytiker på Trendforce att priset på NAND-kretsar, den sortens flashminne som används i allt från SSD-enheter till lagringsminnet i mobiltelefoner, var på väg ned i pris. Detta var på grund av att tillverkare av datorer, surfplattor och mobiltelefoner hade tillräckliga lager och trappade ned sina beställningar till följd av minskad efterfrågan efter julhandelns slut.

Baserat på data från taiwanesiska Trendforce har den minskade efterfrågan gjort avtryck hos de flesta tillverkarna av NAND Flash. Samsung, Kioxia (tidigare Toshiba), Micron och Solidigm, har alla rapporterat sjunkande intäkter för det fjärde kvartalet år 2021. Undantaget är Western Digital, som istället såg en uppgång med över fem procent och SK Hynix som även de drog in mer pengar jämfört med föregående kvartal.

20220222_133604_0222_sr-4q21nandflash產值.png

Den senaste tiden har varit något turbulent för NAND-marknaden. Ungefär tre veckor efter priserna spåddes vara på nedgång råkade Kioxia och Western Digital ut för ett produktionsfel i bolagets gemensamma fabriker, där 6,5 exabyte NAND-minne förstördes. Detta ändrade kursen igen och priserna spåddes gå upp igen med cirka fem till tio procent. Eftersom även procentuellt små uppgångar kan ha en större effekt på slutproduktens pris, väntades det därmed resultera i ökade kostnader i slutändan för konsumenter.

Knappt två veckor senare reviderar Trendforce siffrorna nu ännu en gång. I en ny rapport visas priserna istället sjunka med fem procent, något som ska bero på att elektroniktillverkare fortfarande inte är särskilt köpsugna och att efterfrågan därmed inte ökat som förväntat, efter nyheten om produktionsfelet hos Kioxia och Western Digital. Det i sin tur har lett till lägre kontraktspriser för NAND-kretsar, vilket resulterat i att EMMC- och UFS-kretsar, samt SSD-enheter sjunker i pris.

Trots sämre resultat under fjärde kvartalet 2021 och sjunkande priser har NAND-tillverkarna sammanlagt intäkter på närmare 18,5 miljarder USD, motsvarande cirka 172 miljarder kronor. Baserat på de senaste siffrorna samt att det normalt inte är lika hög efterfrågan vid den här tiden på året är det sannolikt att prisökningar uteblir även årets första kvartal.