Det har knappast undgått någon av SweClockers läsare att de senaste 1,5 åren varit kämpiga för den som letar nytt grafikkort. Skral tillgång är en aspekt, men lika problematiskt är det när grafikkortens riktpriser är rena fantasisiffror. Trenden börjar dock så sakteligen att vända och på lagerhyllorna finns numera flera grafikkort till höga priser, men de är på nedgång – i Sverige och internationellt.

Tyska 3DCenter håller ett öga på prisutvecklingen för Geforce RTX 3000- och Radeon RX 6000-serierna på den tyska marknaden. Många grafikkortsmodeller och butiker räknas in i denna genomsnittliga siffra, som ger en ungefärlig bild av läget. I den senaste uppdateringen konstaterar tekniksajten att den nedåtgående trenden håller i sig, vilket kan innebära att bred tillgång till rekommenderade priser möjligtvis bara är ett par månader bort.

AMD-nVidia-Retail-Price-Trend-2021-2022-v6.png

Bildkälla: 3DCenter

3DCenter skriver att priserna för Radeon RX 6000-serien sjönk med hela 13 procentenheter mellan den 27 mars och 17 april. Dessa är nu endast 12 procent norr om rekommenderat pris. Siffran gäller för hela grafikkortsfamiljen, men det är enklare modeller som RX 6600 XT och RX 6600 som ligger närmast AMD:s rekommenderade prislapp. Högpresterande RX 6800 XT och RX 6800 är de dyraste varianterna, med prislappar som i snitt är 31 respektive 41 procent högre.

På Nvidia-sidan är siffrorna inte fullt lika muntra, men den nedåtgående pristrenden är tydlig. Priserna för Geforce RTX 3000-serien är idag 6 procentenheter lägre än i slutet av mars och generellt är korten 19 procent dyrare än rekommenderat. Här är det relativt nylanserade RTX 3080 Ti som ligger bäst till, medan de mindre kraftfulla RX 3060 Ti och RX 3070 i snitt kostar 32 respektive 27 procent mer än rekommenderat.

Uppdateringen från 3DCenter må vara baserad på data från den tyska marknaden, men trenden syns globalt och så även i Sverige. Prishistoriken hos Prisjakt visar att en stor andel av de tillgängliga grafikkorten blir billigare och att prisökningar endast syns hos en minoritet. Korten är dock fortfarande dyrare än vad tillverkarna utannonserade vid lansering, men för den som har is i magen ser dessa nivåer återigen ut att bli verklighet.

Väntar du på att uppgradera grafikkortet? Vilken modell lutar det mot? Dela med dig i kommentarstråden!