För ett par veckor sedan letade sig AMD:s senaste generation Ryzen-processorer ut, där prestandalyft sällskapades av nya arkitekturen Zen 4 och sockeln AM5. Utöver stöd för nyheter som PCI Express 5.0 och DDR5-stöd tillkommer därmed även nya styrkretsar och moderkort, där de påkostade X670- och X670E- var först ut.

MSI antyder att AMD:s billigaste B650-moderkort blir avskalade

För den som önskade plånboksvänligare alternativ inleddes därmed väntan på enklare moderkort med styrkretsarna B650 och B650E, som nu anlänt i Sverige. Precis som antytt skruvas dock inte prislappen ned lika lågt som tidigare generationers motsvarighet och lanserade modeller ligger därtill en bra bit från AMD:s utlovade instegspris om 125 USD. Hos svenska återförsäljare får även de enklaste modellerna ett instegspris från ungefär 2 500 kronor och klättrar sedan uppåt.

De lägsta prislapparna hör samman med förhållandevis välutrustade modeller, där Asus Prime B650M-A och Gigabyte B650M DS3H är två exempel. För båda gäller den mindre formfaktorn Micro ATX, fyra DDR5-platser och dubbla M.2-platser för lagring, där en har stöd för nya gränssnittet PCI Express 5.0. Detsamma gäller däremot inte platserna för instickskort, som stannar kvar på version 4.0. Det kompletteras med en 8-pinnars EPS-anslutning för att strömförsörja processor samt ett gäng USB-portar av olika versioner.

moderkort1.png
moderkort2.png

För den som önskar fler funktioner, mer tilltagna kylflänsar och inte minst ett större fokus på estetik ser merparten av modeller ut att placera sig någonstans mellan 3 000 och 4 000 kronor. Det finns även ett par polerade undantag som lägger sig runt 6 000-kronorsgränsen eller högre, där bland annat E-ATX-modellen Asrock B650E Taichi och något mindre ATX-modellen Gigabyte B650E Aorus Master står ut.

moderkort3.png
moderkort4.png

Båda har den Extreme-märkta varianten av styrkretsen B650 och ökar antalet M.2-anslutningar till tre respektive fyra stycken vardera. Båda har därtill stöd för PCI Express 5.0 både till en av M.2-anslutningarna och för en av platserna för expansionskort. Därtill bestyckas de med fler anslutningar av alla tänkbara slag, från strömförsörjning till USB-portar. Prislapparna är därefter och medan Gigabytes variant går loss på knappt 6 000 kronor kliver Asrocks upp och tangerar 7 000 kronor.

Hittills är det endast en handfull modeller som finns i lager. Ett fåtal är beställningsvaror och resterande har leveransdatum som varierar från om några dagar till helt okänt.