Senaste generationens grafikkort levereras med prestandapå en helt ny nivå, men också med ett ganska ordentligt effektuttag. För att få ut mesta möjliga av de dyra komponenterna krävs därför en ordentlig kylarlösning, något som utgör paradnumret när Noctua och Asus under CES 2023 gör gemensam sak och repriserar sitt populära grafikkortssamarbete.

Test: Asus Geforce RTX 3080 Noctua Edition – väldigt brunt och väldigt tyst

Sedan tidigare har företagen entusiastrosade Geforce RTX 3070 och RTX 3080, utrustade med fläskiga kylare som är mer än tillräckliga för att hålla temperaturerna i schack även vid tung belastning. Duon går nu vidare till Nvidias "Ada Lovelace"-arkitektur och grafikjättens näst mest kraftfulla modell, RTX 4080, som kläs i karaktäristiskt brun-beige skrud.

noctua 6.jpg
noctua 4.jpg
noctua 1.jpg
noctua 5.jpg
noctua 2.jpg
noctua 3.jpg

När SweClockers tittar närmare på modellen står klart att det inte sparas på krutet. Kylaren upptar drygt fyra kortplatser och är bestyckad med dubbla Noctua NF-A12x25-fläktar, som skickar luften genom en väl tilltagen aluminiumkylfläns med genomgående värmeledningsrör. Runt fläktarna löper en mörk plastkåpa med diskreta glitterinslag och mindre diskreta vinklar, samt text som förkunnar vilka företag som står bakom produkten. Kortets baksida är utrustad med en täckplåt i samma stuk.

På sidan av Geforce RTX 4080-modellen syns 12VHPWR-kontakten för ström, och i närheten skymtas en brytare för att växla mellan BIOS-versioner för tystare drift alternativt maximal prestanda. Vilka klockfrekvenser, effektuttag och ljudnivåer dessa motsvarar är dock ännu höljt i dunkel. Samma oklarhet gäller pris och tidpunkt för lansering.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.