Kombinationen fläkt och kylfläns är i de flesta datorer ett ont måste för att nå någon form av prestandanivå, även om rejäla pjäser som Noctuas NH-P1 möjliggör passiv kylning även av vassare komponenter. I bärbara enheter är de passiva kylmöjligheterna mer begränsade, där Apples M1- och M2-kretsar kanske är det mest kraftfulla som går att få i en kompakt dator utan fläkt.

Nu uppmärksammar PCWorld en doldis från CES-mässgolvet, som visar en annan lösning runt fläktar, damm och oljud. Det är startup-företaget Frore Systems som visar en kylarlösning som med tillverkning och format från kretsvärlden lovar lägre temperaturer i kompakta datorer. Konkret rör det sig om Airjet Mini och Airjet Pro, som beskrivs som marknadens första aktiva, solid-state-kylkretsar.

frore1.PNG

Bildkälla: PCWorld

Det kan låta paradoxalt, men handlar i grunden om tunna kretsar som på insidan är bestyckade med en hålighet och rörliga MEMS-membran med förmåga att svänga i en frekvens som suger in luft genom toppen och skickar ut den på sidan – med en hastighet om 200 km/h. Företaget talar om att de uppnår betydligt högre sugkraft än en vanlig datorfläkt, något som behövs för att tvinga bort det skyddande luftlager som förhindrar effektiv passiv kylning.

frore2.PNG

Bildkälla: PCWorld

Airjet-produkterna kan monteras direkt på den processor som ska kylas, men det handlar inte lika mycket om kylning som att undvika throttling. I skrivande stund kan kylningskretsarna heller inte hålla mer kraftfulla kretsar i schack, men att vrida effekttaket från 10 till 20 watt i en tunn bärbar dator nämns som exempel. 5 respektive 10 watt är den effekt som förs bort med Airjet Mini respektive Pro. Detta görs till en specificerad ljudnivå om tysta 21 dB(a) och med maximalt effektuttag om 1 watt, samt ett tryck högt nog för att tränga igenom kapslingsskydd.

Det återstår att se om Frore Systems får ut kylarlösningen på bred front och om även mer kraftfulla enheter framöver kan fimpa vinande fläkt och gapande ventilationsöppningar. Nästa steg är dock Airjet-varianter i ändå tunnare format än de 2,8 mm tjocka varianterna, med siktet inställt på mobiltelefoner. Mer kraftfulla varianter är planerade, men det är i skrivande stund oklart när knäpptysta bärbara datorer blir ett verkligt alternativ.