Nvidias referensgrafikkort går sedan en tid tillbaka under namnet "Founders Edition". Sedan ett par generationer tillbaka utmärker de sig med design i svart och timglasformad silverram. Lika mycket utmärker sig prislappen, där referenskorten är de enda som garanteras hålla det berömda rekommenderade priset, MSRP.

Att få tag på dem i Sverige är inte det lättaste. Sedan Nvidia bommade igen den egna webbutiken för snart tre år sedan har de helt sonika slutat sälja dem i Norden, med undantag för ett fåtal modeller. Så var även fallet med Geforce RTX 4000-serien, där FE-modellerna lös med sin frånvaro vid säljstart. Nu tvärvänder Nvidia och öppnar åter portarna till sin svenska webbutik.

gpu.png

Partner för den nya webbshoppen är Proshop, till vilka användare slussas vidare med sin varukorg. På de digitala butikshyllorna återfinns Geforce RTX 4090 och RTX 4080, som båda finns att köpa för riktpriserna 21 290 respektive 15 790 kronor. Det placerar de båda grafikkorten på en väsentligt lägre prisnivå än flera av de partnerkort som finns hos återförsäljare och introducerar ytterligare en konkurrent på nordiska marknaden.