För att avnjuta spel behövs ström för att driva datorer och spelkonsoler. Hur mycket ström som behövs för att rita upp pixlar på skärmen varierar beroende på hur avancerade spelen är. Under 2022 integrerade Microsoft ytterligare sensorer i Xbox Series X/S för att mäta strömförbrukningen i olika speltitlar.

Företaget delar nu med sig av informationen som ger oss en inblick i hur strömtörstiga spel är, vilket kan vara en fingervisning för utvecklare att ta mer miljömedvetna beslut. Från informationen går det att utläsa hur mycket spelkonsolerna drar vid spelande i olika genrer och upplösningar samt vid användning av applikationer. I genomsnitt drar Xbox Series X 122 W vid spelande och 52 W när applikationer används. På lillasyskonet är siffrorna lite lägre med 61 W under spelande och 31 W under användning av applikationer.

I olika genrer ser siffrorna annorlunda ut. Simulatorspel är mest effekttörstiga och på Series X ligger genresnittet på 130 W, medan kort- och brädspel kräver minst ström på konsolen med 104 W. Andra spelgenrer som drar mycket watt är shooters, sportspel och racingspel.

xsx-alltitles-enhanced-4k-res1200.png

Speltitlar i 4k.

xsx-alltitles-enhanced-4k-60fps-res1200.png

Speltitlar i 4K med 60 fps.

xsx-alltitles-enhanced-4k-60fps-hdr-res1200-v2.png

Speltitlar i 4K med 60 fps och HDR.

xsx-alltitles-enhanced-4k-60fps-hdr-vrr-res1200.png

speltitlar i 4K med 60 fps, HDR och VRR.

Microsoft har också strömdata från specifika speltitlar, men titlarna i fråga verkar vara hemliga då Microsoft troligtvis inte är allt för sugna att hänga ut sina samarbetspartners. I stapeldiagram ser vi dock hur fördelningen mellan olika titlar är i olika upplösningar, vilket inte helt oväntat visar att vissa spel i 4K kan dra upp till nästan 200 watt.

Hur denna strömdata kommer påverka spelbranschen återstår att se. Hur mycket ström hårdvaran behöver för att driva ett spel är troligtvis inte högt i prioordningen hos utvecklarna, men om informationen leder till mer optimerade speltitlar, är det ändå en liten seger för alla inblandade.