Sedan två år tillbaka har Microsoft arbetat på att ta lagringsgränssnittet Directstorage från Xbox till PC. Tekniken ska dels göra det möjligt att bättre utnyttja den höga bandbredden i moderna SSD-enheter, dels flytta dekompression av speldata till grafikkretsen, vilket kombinerat ska ge snabbare laddtider i spel.

Hittills är det endast Square Enix Forspoken som implementerat tekniken, men i sommar kan actionrollspelet få sällskap signerat Blizzard. I samband med betatesterna av kommande titeln Diablo IV har användare grävt fram spelfiler som antyder att titeln kan vara näst på tur med stöd för Directstorage.

j6f3ziia8yna1.webp

Filerna dstorage.dll och dstoragecore.dll syns i spelets mapp.

Microsoft har visat på uppåt 60 procent bättre laddningstider, men hittills bara i särskilda optimerade testscener tillsammans med version 1.1, där grafikaccelererad dekompression går att aktivera. Motsvarande imponerande resultat uteblev vid lanseringen av Forspoken, som i bästa fall såg förbättringar om några få sekunder. Det ser ut att bero på att spelet använder sig av version 1.0, som inte inkluderar grafikaccelererad dekompression.

Baserat på bilderna ser filerna i Diablo IV ut att vara av samma version och några större förbättringar riskerar därmed utebli även i Blizzards titel. Med det sagt är det ett antal veckor kvar till lansering och det finns därtill funktioner som utlovats först efter lansering – däribland ray tracing. Förutsatt att Directstorage faktiskt finns med i planerna är det möjligt att versionen med grafikaccelererad dekompression anländer vid senare tillfälle.