De senaste åren har datorhobbyn blivit en allt dyrare sådan, med hårdvara som fortsätter klättra i pris. Fram till förhållandevis nyligen var det något som gällde även primärminne, inte minst färska DDR5-minnen, men den trenden är på väg i helt motsatt riktning. Redan innan årsskiftet var priserna på DRAM för DDDR4 och DDR5 på väg ned och botten ser ut att vara långt från nådd.

I en rapport från analysfirman Trendforce framgår att tillverkarnas kontraktspriser på DRAM-kretsar är i fortsatt fritt fall och störtdyker under årets första kvartal. För DRAM-kretsar till DDR4 och DDR5 väntas därtill en fortsatt nedgång om upp till 15 procent. Bland anledningarna nämns en ständigt sjunkande efterfrågan när konsumenter blir allt försiktigare med att öppna plånboken och lägger mindre pengar på elektronik än tidigare.

priser.png

Med stora överlager tvingas tillverkare att dra ned på produktionen, där specifikt DDR4-moduler på 8 GB lyfts som ett exempel, men trots det kvarstår svårigheter med att återfå balansen. Senaste tidens AI-kapplöpning ser inte heller ut att vända trenden och varken serversidan eller grafikminneskretsar ser något lyft.

Det ger i sin tur avtryck på slutpris för konsument, där primärminnen stadigt minskar i pris. När SweClockers tar ett snabbt varv på Prisjakt står det klart att den som kan tänka sig kompromissa något med hastigheter och latens kan komma ned i runt 35 kronor per gigabyte. För mindre än ett år sedan var motsvarande lägstanivå nästan dubbelt så hög.

Läs mer om primärminnen: