För ungefär 15 år sedan introducerade Intel ett nytt namnschema när det några år gamla Core-namnet fick sällskap av de nu välkända modellbeteckningarna i3, i5 och i7. Den sistnämnda var först ut och några år senare introducerades även i9. Nu tackar Intel av bokstaven "i" för gott och välkomnar ett nytt namnschema.

Från och med Core 14000 "Meteor Lake" slutar Intel helt med i3, i5, i7 och i9. Själva siffrorna blir kvar, men ska istället stå för sig. Som exempel blir därmed Core i7 endast Core 7. Det gäller alla konsumentmodeller och ändringen gäller dels produktnamnet i sig, dels beskrivningar, grafik och dekaler.

core.jpg

Core i7 blir Core 7 istället.

Prestandaorienterade modeller får tillägget Ultra

Samtidigt som "i" försvinner passar Intel på att introducera ett annat tillägg, i form av Ultra. Det namnet ska processorer i 5-, 7-, och 9-familjerna bestyckas med, för att förtydliga att det handlar om Intels yppersta prestandasegment. Tillägget hamnar efter Core, och ett exempel kan således vara "Intel Core Ultra 7 ##xx", där de sista symbolerna byts mot aktuella seriens sifferkombination.

core ultra.png

Nya märkningar för Intel Core Ultra.

I samband med förändringen ska Intel därtill sluta skriva ut generation i marknadsföringsmaterial. Istället för att kommunicera exempelvis "tolfte generationens Core i7" ska detta istället endast indikeras via modellnumrets siffra. Suffix som "K" för att indikera upplåst multipel ser ut att kvarstå och sannolikt är det motsvarande modeller som hamnar under Ultra-märkning. Exakt vad det ska motsvara har Intel dock inte avtäckt ännu.

Syftet med namnbytet är att göra det enklare att förstå och navigera Intels uppställning processorer, samt tydligare segmentering mellan entusiastmodeller och enklare modeller. Därtill vill Intel trycka extra på det med "Meteor Lake" sker ett stort skifte vad gäller arkitektur, design och tillverkningsteknik.