De senaste åren har EU fattat flera beslut som påverkar allehanda konsumentelektronik, där USB Type-C som gemensam laddstandard kanske är en av de största. Vid sidan av detta har EU snickrat på ramverk som gäller batterier i bärbara enheter, närmare bestämt att slutanvändare ska ha möjlighet att byta ut det. För att inte lämna uppenbara luckor i kravet är EU vaga när det kommer till att peka ut specifika batteribestyckade produkter och nöjer sig med att säga "alla batterier".

Presentationsmaterial som hör till de preliminära bestämmelser som Europeiska rådet och Europaparlamentet enats om exemplifierar med mobiltelefoner och elcyklar. När en EU-representant nu får frågan nämns även bärbara spelkonsoler vid namn. Det är sajten Overkill, som fokuserar på handhållet spelande, som rätar ut frågetecknet genom att kontakta EU och få bekräftat att även deras kärnämne omfattas av den förestående ändringen.

Med startår 2027 är det osannolikt att någon av de nu tillgängliga handhållna konsolerna och bärbara speldatorerna behöver genomgå några förändringar för att möta det framtida kravet. Uppföljare till bland andra Valve Steam Deck, Asus ROG Ally och Nintendo Switch behöver däremot sannolikt konstrueras på ett sätt att batteri och hårdvara kan separeras utan specialverktyg – om sådana inte finns att tillgå kostnadsfritt.

Eftersom EU konstaterar att "alla batterier" omfattas av den framtida ändringen är det långt ifrån en överraskning att även bärbara spelkonsoler faller under det allomfattande paraplyet. Att frågan lyfts är dock en viktig påminnelse om att det finns många produkter där batteriet inte har en lika uttalad roll som hos en telefon eller dator. I nuläget kvarstår flera frågetecken kring hur det ska hanteras för fysiskt små och kompakta enheter, en kategori som omfattar allt från trådlösa in-ear-hörlurar till smarta klockor.