Microsoft har av misstag råkat läcka sitt interna verktyg “Stagingtool”. Verktyget används vanligtvis av företagets anställda för att få tillgång till hemliga funktioner i Windows 11 som ännu inte släppts i standard- eller förhandsversionen av operativsystemet.

The Verge skriver att kännedomen om Stagingtool ursprungligen spreds av X-användaren Xenopanther efter att Microsoft publicerat ett offentligt inlägg på Feedback Hub som länkade till en nedladdning av verktyget. Inlägget togs bort några timmar senare men Windows-användare har fortsatt att dela med sig av mjukvaran.

Stagingtool är en kommandorads-applikation som gör det möjligt att slå av och på olika id:n som ger tillgång till olika gömda funktioner i Windows 11. Applikationen är inte avsedd för konsumenter utan Microsofts mjukvaruutvecklare. En vanlig användare, som inte är van att använda liknande applikationer, skulle kunna använda Stagingtool för att av misstag göra sin dator oanvändbar.

Flera användare, så som Xenopanther, har jämfört Stagingtool med Vivetool, ett tredjepartsprogram som Windows-användare brukat under många år för att få tillgång till gömda funktioner i operativsystemet.