Googles webbläsare Chrome firar 15-årsjubileum och företaget gör det med en uppdatering som bland annat introducerar Material You-formspråket till Chrome på dator. I Windows-versionen innebär det att allt är rundare – till och med fönstret har rundade hörn. Andra nyheter är att låsikonen för sidor med krypterad anslutning byts ut mot en inställningsikon och ny typografi.

Men med uppdateringen aktiverar Google även "privacy sandbox". Det är en ny teknik för att spåra användare, i syfte att visa riktad reklam, som företaget utvecklat sedan år 2019, rapporterar Ars Technica. Det nämns inte i Googles blogginlägg om uppdateringen, men går att läsa sig till på privacysandbox.com.

Konkurrenter som Apple och Mozilla har tagit bort stöd för tredjepartskakor i sina webbläsare och infört andra tekniker för att stoppa spårning. Google däremot har låtit kakorna vara kvar i Chrome, och argumenterar för att någon form av spårning för riktad reklam måste finnas.

Tekniken bakom privacy sandbox heter Topics API, vilket är en omarbetad version av Floc (Federated Learning of Cohorts). Båda versionerna har fått kritik av organisationer som arbetar för att skydda internetanvändare från integritetsintrång, som EFF.

Privacy sandbox-funktionerna går att stänga av genom att gå till chrome://settings/adPrivacy. Här finns tre sidor med inställningar med varsitt huvudreglage längst upp.