Frankrike vill stoppa försäljning av Iphone 12 efter att en myndighet upptäckt att telefonen ger ifrån sig högre SAR-värde, Specific Absorption Rate, än vad som är tillåtet inom EU.

Enligt en granskning av 141 olika enheter som utförts av franska myndigheten Agence Nationale des Fréquences, ANFR, ger Iphone 12 ifrån sig 5,74 watt per kilogram när den är i handen eller är placerad i fickan. Det är en högre nivå än vad som är tillåtet då den europeiska standarden för SAR-värde ligger på 4 watt per kilogram.

Myndigheten har nu beordrat företaget att sluta sälja telefonen i landet, vilket redan skett via Apples egna kanaler. Vidare anser myndigheten att problemet bör åtgärdas illa kvickt, vilket kan ske förhållandevis enkelt via mjukvaruuppdatering. Apple har två veckor att åtgärda problemet, annars kan företaget tvingas återkalla samtliga Iphone 12 som sålts. Detta inte bara i Frankrike, utan det kan även ske i hela Europa.

Apple bestrider

Apple har i samband med detta försett ANFR med resultat från labbtester, både från egna tester samt från oberoende tredjepart, som visar att telefonen ligger på acceptabla strålningsnivåer.

Händelsen har väckt intresse för liknande granskningar i Europa. Tyska myndigheten Bundesnetzagentur har varit i kontakt med sin franska motsvarighet och överväger att starta proceduren för egna tester. Huruvida fler myndigheter som hanterar strålningsfrågor hoppar på granskandet återstår dock att se.