I slutet av april i år fick Microsofts planerade spelaffär ett nej från brittiska konkurrensmyndigheten CMA. Förvärvet av Activision Blizzard, som uppgår till över 600 miljarder kronor, ansågs skadligt för framtida konkurrens. Nu vänder myndigheten och affären får ett preliminärt ja.

CMA:s stora orosmoln och anledningen bakom nekandet i våras är molnspel där de anser att Microsoft redan har en dominant position med Game Pass. Framförallt pekade de på att branschen på sikt skulle ta skada, om Activision Blizzards innehåll blir exklusivt för den egna molntjänsten och Microsoft får monopol på molnspelsmarknaden.

Att det nu är nytt ljud i skällan beror på nya åtgärder från Microsoft. De meddelade nyligen att de säljer Activisions streamingrättigheter till konkurrenten Ubisoft. Avtalet gäller för de kommande 15 åren och ger Ubisoft kontroll över alla existerande och framtida Activision Blizzard-titlar till PC och konsol – åtminstone i molnet. Ubisoft lovar i sin tur att hålla spelen tillgängliga till flera olika plattformar och tjänster.

Trots ett preliminärt ja från CMA dröjer det ytterligare några veckor innan ett slutgiltigt beslut. Myndigheten ska först göra en ny utredning med hänsyn till de nya ändringarna och har på sig till den 6 oktober för att handlägga ärendet. CMA ger därtill Microsoft en känga för att de inte vidtog motsvarande åtgärder tidigare i processen.

Läs mer om Microsofts förvärv: