Flipper Zero är ett multiverktyg för hackare och andra som är nyfikna på olika digitala radiotekniker. Den kan bland annat kommunicera via Bluetooth, NFC, RFID och radiostyrda produkter som garagedörrar. Den har även infraröd sändare och mottagare.

Med hjälp av en särskild version av basmjukvaran i Flipper Zero kan den användas för att överväldiga och slå ut en Iphone som kör IOS 17, rapporterar The Verge. Funktionen spammar alla enheter i närheten som stödjer Bluetooth Low Energy med meddelanden, vilket av någon anledning får IOS 17 att krascha medan äldre versioner av Apples mobila operativsystem är opåverkade.

Förra vecka rapporterade Bleeping Computer om en liknande attack mot Android, där bland annat Samsung Galaxy-telefoner kan störas av en aldrig sinande flod av popup-meddelanden. Android-användare kan skydda sig genom att stänga av aviseringar för dela i närheten-funktionen, och telefonerna kraschar inte av att utsättas för attacken, så det går att stänga av Bluetooth tillfälligt för att stoppa en pågående attack.

På Iphone med IOS 17 är det enda sättet att skydda sig hittills att helt stänga av Bluetooth i Inställningar, vilket så klart hindrar användaren att även nyttja en Apple Watch eller trådlösa hörlurar. Det är okänt om Apple kommer åtgärda buggen i IOS 17.2.