Steams användarstatistik, vanligen känt som "Steam Hardware Survey", är en frivillig undersökning där plattformens användare får möjlighet att dela med sig av datorns hård- och mjukvaruspecifikationer. Enkäten får med jämna mellanrum kritik för att urvalet tycks variera stort från gång till gång, något som ser ut att vara fallet även den här gången.

Med månadsskifte följer data från förra månaden, vilket betyder att statistiken för oktober är publicerad. Mycket av förra månadens trender återkommer – däribland en ökning för Geforce RTX 3060. Mellanklasskortet ur Nvidias föregående generation ligger fortsatt i topp och ser en rejäl ökning – från 6,27 till 9,92 procent.

gpugpu.jpg

Grafikkort fördelat i tillverkare.

Mindre bra går det för AMD. Konkurrentens grafikkort är sedan tidigare minoritet bland Steams användare och under oktober sjunker andelen ytterligare. I september stod AMD för 14,79 procent, en siffra som sjunker till endast 11,53 procent. Samtidigt växer Nvidia och passerar 80-procentsgränsen.

Namnlöst-9.jpg

Statistik för operativsystem och språk i oktober 2023.

Precis som andra månader där RTX 3060 ser anmärkningsvärd tillväxt är det två andra siffror som ökar samtidigt. Dels går andelen användare med Windows 10 upp, dels skjuter antalet användare med kinesiska som systemspråk. Det gör det svårt att avgöra huruvida det rör sig om en faktisk förändring på marknaden, eller om det bara speglar en annan region. Tidigare har siffrorna generellt sett letat sig tillbaka redan månaden efter.