Den senaste tiden har Microsoft satsat mer på att göra sina tjänster mer kompatibla med ARM-baserade datorer. Nu hävdar bolaget att ARM-laptops som använder Qualcomms systemkrets Snapdragon X Elite utklassar Apples M3 Macbook Air.

I ett antal år har Windows präglats av kompatibilitetsproblem på ARM-datorer. Men när Windows 11 blev tillgänglig på ARM för två år sedan började bolaget få ett intresse för datorernas höga prestanda och låga strömförbrukning. Så nyligen som förra månaden påstod bolaget att många inom industrin ser Windows på ARM som framtiden för PC.

Microsoft planerar att jämföra en ARM-dators prestanda med en M3 Macbook Air. Enligt bolaget ska det bevisa att allt från AI-acceleration till att emulera applikationer fungerar bättre med ARM-datorer. Bolaget påstår även att dess emulation av applikationer överträffar Apples Rosetta 2.

Förra månaden släppte Google en version av Chrome som är optimerad för ARM64-arkitekturen vilket visar på ett ökande intresse bland industrin för datorerna. Webbläsaren är både snabbare och mer strömsnål än när den kördes från x86-emulatorn. Om det Microsoft påstår stämmer kan konsumenter snart introduceras till ett nytt alternativ för en kraftfull laptop.

Hade du velat köpa en ARM-laptop?