Idag håller AMD i sin Financial Analyst Day och har visat upp sina framtidsplaner. Två stycken presentationsslides har publicerats. Den ena detaljerar entusiastsegmentet och den andra mainstreamsegmentet. Fokus i materialet ligger på plattformar.

AMD har redan lanserat Spider. Efter Spider, någon gång andra kvartalet 2008, lanseras plattformen Leo. Leo kommer att vara utrustad med antingen en quad core-processor eller en tri core-processor. Dessa processorer har de nya kärnorna Propus och Deneb som är 45 nm-kärnor.

Att AMD lanserar processorer med tre kärnor har varit känt tidigare, men att dessa kommer att användas i entusiastplattformar är något nytt.

Leo kommer att använda styrkretsarna AMD 790FX, AMD 790 och AMD 770 tillsammans med sydbryggan SB700. Denna sydbrygga lanseras första kvartalet nästa år och är en av skillnaderna från Phenom-plattformen.

En Leo-dator kommer att använda CrossfireX, precis som Spider. CrossfireX stödjer upp till fyra stycken grafikkort som arbetar tillsammans.

År 2009 kommer en uppdaterad Leo-plattform. Den har två intressanta skillnader från den första Leo. Först och främst kommer moderkorten att ha Socket AM3 istället för Socket AM2+. Den nya Leo kommer även bjuda på de senaste grafikkorten i AMD:s R700-familj grafikprocessorer.

AMD planerar även två stycken mainstreamplattformar. Andra hälften av 2008 lanseras Cartwheel. Cartwheel kan ses som en mindre avancerad Spiderdator. Den stödjer sydbryggan RS780 och valfritt stöd för Hybrid Crossfire, alltså Crossfire mellan det inbyggda grafikkortet på moderkortet och ett vanligt grafikkort.

En Cartwheeldator kommer att ha en quad core-processor, en tri core-processor eller en dual core-processor. Dessa är samma 65 nm-processorer som diskuterades långt innan Phenom lanserades. Kuma är exempelvis namnet på dual core-modellen och Toliman är tri core-processorn.

Något intressant är 45 nm-versionerna av dessa processorer. 2009 kommer Heka och Regor. Detta är samtidigt som Cartwheel-plattformen uppdateras. Heka och Regor är namnen på de nya tri core och dual core-modellerna.

Den nya Cartwheel som kommer år 2009 kommer även den att använda Socket AM3.

Källa: OCW.