Finanskrisen har satt sina spår i valutakurserna. Sommaren 2008 kostade en amerikansk dollar så lite som 5,95 kronor, vilket syntes tydligt i rekordbilliga datorkomponenter.

Sedan dess har dollarn blivit dyrare med en högsta notering på nära 9,30 kronor. På grund av dollarkursen har också priserna för svenska konsumenter skjutit i höjden. Exempelvis har nätaggregat från Corsair gått upp i pris med så mycket som 50 procent.

Valutakurserna de senaste veckorna tyder dock på att en vändning kan vara i sikte. Dollarn har pendlat strax över åtta kronor, och när börserna stängde på fredagen rasade kursen till 7,60 kronor. Så billig har inte den amerikanska valutan varit sedan 2008, och om trenden håller i sig kan exempelvis en Intel Core i7 920 sjunka i pris från över 3 000 till dryga 2 700 kronor.

Hur snabbt de svenska datorbutikerna justerar priserna återstår dock att se. Rasar kursen ytterligare och de svenska handlarna är för långsamma går det spara en ordentlig slant genom att ta en titt utanför gränserna.