Slutsats

IMG_5897.jpg

Lite drygt ett år efter att AMD lanserade de första grafikkorten i generation DirectX 11 rullar företaget ut nästa toppserie, den hett efterlängtade familjen Radeon HD 6900. Den färska grafikprocessorn Cayman bjuder på flera förbättringar och prestandan har överlag tagit ett stort kliv i rätt riktning jämfört med den äldre generationen.

AMD har arbetat med att finslipa stödet för DX11 vilket inte minst märks när resultaten trillar in. De nya grafikkorten uppvisar imponerande prestanda i tesseleringsintensiva titlar som Stalker: Call of Pripyat och Unigine Heaven, ett område som traditionell varit Nvidias hemmaplan. Det röda laget har även valt att fläska på med 2 GB videominnne vilket ger ytterligare ett prestandalyft i texturtunga applikationer och i högre upplösningar.

På plussidan hamnar även stödet för Crossfire, som förfinats betydligt i jämförelse med fjolårets modeller. Redan med Radeon HD 6800-serien syntes duktiga förbättringar i skalningen och med de Cayman-baserade nykomlingen är förvandlingen fulländad. Skalningen med två grafikkort är numera i snitt bättre än för Nvidias motsvarighet SLI, åtminstone för modellerna i toppsegmentet.

Det finns alltid en annan sida av myntet, något som även gäller för nykomlingarna. Radeon HD 6970 presterar ungefär som Geforce GTX 570 medan Radeon HD 6950 hamnar snäppet under. De rekommenderade priserna* känns därför omotiverat höga.

Sammanfattningsvis är AMD Radeon HD 6970 och HD 6950 mycket kompetenta grafikkort som är bättre än föregångarna i Radeon HD 5800-serien på alla punkter. I kombination med ett begynnande stöd för stereoskopiskt 3D och den omtyckta flerskärmstekniken Eyefinity har AMD starka kort på hand.

Det största frågetecknet rör dock inte grafikkorten i sig utan prissättningen. De rekommenderade prisnivåerna vid lanseringen är 3 695 respektive 2 995 kronor inklusive moms, vilket med tanke på prestandan känns en ett par hundralappar för högt. Dessutom är det än så länge oklart hur många grafikkort som egentligen kommer att hitta till Sverige i julhandeln.

Fördelar:

  • Utmärkt prestanda

  • Mycket bra skalning i Crossfire

  • Eyefinity

Nackdelar:

  • Oklar prissättning

  • Kan inte slåss om prestandakronan

* Rekommenderade cirkapriser för Radeon HD 6970 och HD 6950 är 3 695 kronor respektive 2 995 kronor inklusive moms.