Test: Crystaldiskmark 3 – lättkomprimerad data

snirkel.PNG

Egenskap

Värde

Titel

CrystalDiskMark 3

Utvecklare

Crystal Dew World

Genre

Syntetisk testapplikation

Crystaldiskmark är en utmärkt programvara för att mäta råa sekventiella överföringshastigheter samt slumpmässiga överföringar i de lite mindre filstorlekarna. I programmets senaste version tillkom dessutom möjligheten att bestämma vilken typ av data som ska skrivas/läsas från disken.

Testets första fas är med information bestående av endast nollor. Detta lämnar stort utrymme för komprimerande algortimer att glänsa, vilka finns hos framför allt Sandforce-baserade enheter.

När det kommer till att läsa och skriva lättkomprimerad data i CrystalDiskMark skiljer resultaten ganska duktigt beroende på vilken filstorlek det är som används. Sammantaget är det dock Intel 520 (240 GB) som tar täten bland de nytestade enheterna.

De båda Vertex 4-enheterna imponerar när det kommer till tester i 4 kB med stort ködjup, och då speciellt vid läsning. När ködjupet minskar och filstorleken ökar hamnar modellerna en smula på efterkälken, med en bit upp till topplaceringarna.

Corsair Performance Pro tar någon form av mellanposition, samtidigt som Samsung 830 (256 GB) likt sin mindre broder tappar mycket prestanda med mindre skrivningarna och ökat ködjup.