Test: Kabini med separat grafikkort

Med låg prislapp och möjlighet att ploppa i ett separat grafikkort har AMD Kabini för sockel AM1 väckt ett visst intresse hos entusiaster på jakt efter gamingsystem i budgetklassen. SweClockers kan inte hålla fingrarna i styr, utan kombinerar plattformen med ett AMD Radeon R7 260X.

kaveribaytrail-5.jpg

Som referenser används värden från recensionen av AMD Kaveri. Det handlar om integrerade grafiken i AMD A10-7850K samt Intel Pentium G3220 med två olika grafikkort.

När 3DMark rullar igång ser det vid en förta anblick bra ut för Athlom 5350. Trots svag processorprestanda låter plattformen grafikkortet sträcka på benen ordentligt, vilket håller upp resultaten.

Med riktiga speltester är det dock en helt annan femma. AMD Athlon 5350 fullkomligen krossas av Pentium G3220 med samma grafikkort och håller tillbaka prestandan i samtliga tester. Faktum är att nivåerna snarast tävlar mot integrerade grafikdelen i A10-7850K.

Ett snabbt test av AMD Mantle visar med all önskvärd tydlighet att gränssnittet fungerar. Systemet med Athlon 5350 får cirka 50 procent ökad bildfrekvens tack vare minskad overhead, vilket låter grafikkoret sträcka på benen lite extra. Det är dock långt kvar upp till motsvarande värden för Pentium G3220.

Summa summarum går det att dra två slutsatser. För det första är AMD Athlon 5350 väldigt begränsande vid spelande, även om ett separat grafikkort kopplas in. Processorprestandan räcker helt enkelt inte till, vilket håller tillbaka siffrorna i alla lägen.

För det andra syns tydligt hur begränsat 3DMark är för att testa hela plattformar. Utan att tolka siffrorna korrekt presterar Athlon 5350 till synes identiskt med Pentium G3220, helt enkelt för att grafikkortet för löpa fritt i de relevanta testerna.