Test: Program

När det kommer till den generella prestandan mellan olika moderkort ska större skillnader inte förekomma, förutsatt att tillverkaren följt processormakarens riktlinjer. Det är trots detta viktigt att se om någon modell utmärker sig då implementationen av Turbo-funktioner kan skilja mellan olika moderkort.

Test: Uppstartstid

Det tar olika lång tid att starta datorsystemet med respektive moderkort, bland annat hur många kretsar och funktioner som måste initieras påverkar resultatet. Asrock är snabbast, följt av Gigabyte, MSI och slutligen Asus, som av någon anledning ligger långt bakom konkurrenterna.

Eftersom det inte finns några större skillnader i antalet kretsar är det svårt att se vad som påverkar Asus resultat så mycket. En möjlighet är att moderkortets UEFI kan behöva ytterligare finputsning.

Test: Bildrendering med Cinebench R15

cinebench.png

Egenskap

Värde

Titel

Cinebench R15

Utvecklare

Maxon

Syfte

Halvsyntetiskt renderingstest

DirectX-version

Lanseringsdatum

2013-09-27

Systemkrav

Vid rendering är det framförallt processorprestandan som avgör. Det finns här endast marginella skillnader mellan modellerna och gemensamt är att de reagerar på liknande sätt med belastning på alla åtta trådar samt att Turbo-funktionen fungerar som den skall. Med andra ord finns ingenting att anmärka på.

Test: Videokomprimering i x264 HD Benchmark

x264.png

Egenskap

Värde

Titel

x264 Benchmark HD 5.0.1

Utvecklare

Tech Arp

Syfte

Komprimeringstest för video

DirectX-version

Lanseringsdatum

2012-06-06

Systemkrav

Även vid videokomprimering handlar det om marginella skillnader. Asus är minimalt efter i den första omgången och Asrock något före. Eftersom resultaten ligger inom felmarginalen är det av ingen betydelse.

Test: Komprimering med 7-Zip

7zip.jpg

Egenskap

Värde

Titel

7-Zip 9.32 alpha

Utvecklare

Igor Pavlov

Syfte

Filkomprimering

DirectX-version

Lanseringsdatum

2013-12-01

Systemkrav

Vid filkomprimering är minnesprestandan av stora betydelse och olika optimeringar på moderkorten kan inverka på resultatet. Även om vi i samtliga fall använder XMP-profilen verkar det som att Asrock har något bättre minnesprestanda än övriga kandidater. Summa summarum krävs minneskrävande tester för att överhuvudtaget kunna se några riktiga, om än minimala, prestandaskillnader mellan modellerna.