asus_1.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Modell

Asus Z97I Plus

UEFI

Version 0408

Sockel

LGA 1150

Styrkrets

Intel Z97

Minne

2 st. DDR3, upp till 16 GB

PCI Express

1 st. PCI Express x16 (3.0)
1 st. Mini PCI Express

SATA

4 st. SATA 6,0 Gbps

M.2

1 st. på moderkortets undersida

Ethernet

Intel I218V (1 000 Mbps)

Trådlöst

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0/3.0

USB

4 st. USB 3.0 (plus två interna)
4 st. USB 2.0 (plus två interna)

Fläktanslutningar

3 st.

Ljud

Realtek ALC892 8-kanaler

Formfaktor

Mini ITX (17 x 17 cm)

Lägsta pris

Näst på tur står guldglimmande Asus Z97I-Plus. Detta moderkort erbjuder relativt gott om utrymme för stora processorkylare och den 6-fasiga strömförsörjningen till processorn bör räcka till för en hel del överklockning. Tre fläktanslutningar är även ett plus för ett såpass litet moderkort.

asus_12.jpg

På utrustningssidan syns ljudkretsen Realtek ALC892 och kretsen Intel I218V för gigabitnätverk. Även om ljudkretsen har sämre specifikationer än konkurrenternas ALC1150 är det något som endast kan märkas med mer avancerad ljudutrustning.

På baksidan av moderkortet erbjuds en M.2-anslutning som klarar modeller på både 60 mm och 80 mm, där det finns flera kompatibla SSD-enheter att välja på. Vidare finns fyra SATA 6,0 Gbps, vilket är minst av alla modeller i testet.

asus_2.jpg

Moderkortets I/O-panel är utrustad med en PS/2, en Gigabit Ethernet, fyra USB 3.0, fyra USB 2.0, fyra ljudkontakter och SPDIF. Moderkortet kommer även med videoutgångarna Displayport, HDMI, DVI och VGA, vilket är den mest kompletta uppsättningen för bildskärmsanslutningar i testet. För trådlöst nätverk finns 802.11ac och Bluetooth 4.0.

UEFI

asus_3.jpg
asus_4.jpg
asus_5.jpg
asus_6.jpg
asus_7.jpg
asus_8.jpg
asus_9.jpg
asus_10.jpg
asus_11.jpg

Asus version av UEFI är mycket lättnavigerad och har även den mest avancerade funktionen för automatisk överklockning i testet. Tack vare att funktionerna beskrivs i gränssnittet är det även lättanvänt för nybörjare.

Utgångsläget är det överskådliga EZ-Mode, där det exempelvis går att ändra vilken enhet systemet ska starta från, men även inställningar för primärminnet och fläktar. Det finns även en övervakningsfunktion för att visa bland annat temperaturer. Räcker inte övervakningsfunktionerna i EZ-Mode finns mer detaljerade uppgifter under fliken Monitor, där det går att se temperaturer såväl som fläkthastighet.

För vidare systemoptimering finns EZ System Tuning och för automatisk överklockning används EZ Tuning Wizard. För att växla mellan det förenklade läget EZ-Mode och fullfjädrade Advanced Mode räcker en tryckning på tangenten F7.

EZ Flash 2 Utility ligger under fliken Tool och rekommenderas för den som har planer på att uppgradera moderkortets UEFI. Även här är det användning av ett USB-minne som gäller.