MSI Z97I Gaming AC

msi_1.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Modell

MSI Z97I Gaming AC

UEFI

Version 1.1

Sockel

LGA 1150

Styrkrets

Intel Z97

Minne

2 st. DDR3, upp till 16 GB

PCI Express

1 st. PCI Express x16 (3.0)

SATA

4 st. SATA 6,0 Gbps
2 st. eSATA 6,0 Gbps

Ethernet

Qualcomm Atheros Killer E2205 (1 000 Mbps)

Trådlöst

802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0/3.0
(modul)

USB

4 st. USB 3.0 (plus två interna)
4 st. USB 2.0 (plus två interna)

Fläktanslutningar

2 st.

Ljud

Realtek ALC1150
Hörlursförstärkare

Formfaktor

Mini ITX (17 x 17 cm)

Lägsta pris

Layouten för processorsockeln på MSI:s kandidat är inte den bästa för den som planerat använda ett grafikkort och en vanlig luftkylare på processorn. För de allra flesta processorkylarna innebär det att luftflödet endast kan riktas åt ett håll och de allra största får rentutav inte plats. Exempelvis går det inte rikta luftflödet mot I/O-panelen med redaktionens Noctua NH-U14S. Vidare används en 6-fasers strömförsörjning till processorn.

Inbyggt är ljudkretsen Realtek ALC1150, som har integrerad hörlursförstärkare och har likt både Gigabyte och MSI stöd för Creatives mjukvara. För nätverk återfinns Qualcomm Atheros Killer E2205 som ger en Gigabit Ethernet på moderkortets bakkant.

För lagringsenheter finns fyra SATA 6,0 Gbps och två eSATA i bakkant, vilket för den som är intresserad innebär flest eSATA-anslutningar i testet. Moderkortet har dock inte tillgång till varken formfaktorn M.2 eller gränssnittet SATA Express.

msi_15.jpg
msi_2.jpg

Moderkortet kommer med en PS/2, en Gigabit Ethernet, fyra USB 3.0, två USB 2.0, två HDMI, en Displayport, sex ljudkontakter och en SPDIF. Till höger finns de två antennuttagen, vilka sitter monterade på en dedikerad modul.

msi_14.jpg

Likt tidigare modeller finns stöd för trådlöst nätverk 802.11ac och Bluetooth 4.0. Detta tillhandahålls via en mindre modell som har ett skräddarsytt kontaktdon. Monterad sitter den lite löst, men vi hade inga märkbara problem med den.

UEFI

msi_3.jpg
msi_4.jpg
msi_5.jpg
msi_6.jpg
msi_7.jpg
msi_8.jpg
msi_9.jpg

MSI använder en UFEI-version med en del trevliga finesser. Viktiga funktioner går att nå på första sidan, som exempelvis aktivering av XMP-profiler, startordning av enheter och den automatiskt överklockningsfinessen OC Genie.

Under OC-fliken finns allt som kan tänkas behövas vid överklockning, vad som går att anmärka på är att bristen på beskrivningar kan göra det svåranvänt för nybörjare. Under Hardware Monitor går det att övervaka temperaturer, spänningar och fläktar. Visuellt har MSI en annorlunda lösning än de övriga med ett färgsatt diagram som är lätt att förstå.

Avslutningsvis har även denna modell möjligheten att uppgradera UEFI med hjälp av ett USB-minne, i det här fallet kallas finessen för M-Flash.