Gigabyte Z97N-Gaming 5

gigabyte_1.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Modell

Gigabyte Z97N Gaming 5

UEFI

Version F3

Sockel

LGA 1150

Styrkrets

Intel Z97

Minne

2 x DDR3, upp till 16 GB

PCI Express x16

1 st. PCI Express x16 (3.0)
1st. Mini PCI Express

SATA

5 st. SATA 6,0 Gbps
1 s.t eSATA 6,0 GBps

M.2

-

Ethernet

Qualcomm Atheros Killer E2201 (1000 Mbps)

Trådlöst

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0/3.0

USB

4 st. USB 3.0 (plus två interna)
4 st. USB 2.0 (plus fyra interna)

Fläktanslutningar

2 st.

Ljud

Realtek ALC1150

Formfaktor

Mini ITX (17 x 17 cm)

Lägsta pris

Gigabyte ställer upp till kamp med Z97N-Gaming 5, vars layout påminner om övriga modeller i testet. Det finns tillräckligt med utrymme kring processorsockeln för stora, men inte allt för extrema tornkylare. Det är även en god idé att undvika minnesmoduler med höga kylflänsar.

Det finns en 4-fasers strömförsörjning till processorn, vilket är det lägsta i testet. Ifall detta påverkar överklockningsresultatet återstår att se. Modellen saknar samtidigt både M.2-anslutning och SATA Express. För lagring finns endast fem SATA 6,0 Gbps och en eSATA i bak.

På moderkortet sitter ljudkretsen Realtek ALC1150, vilken har stöd för mjukvaran Sound Blaster X-FI MB3. Enligt Creative skall programmet förbättra ljudet, men det finns ingenting som tyder på att mjukvaran ger någon märkbar fördel. Själva kretsen bör dock vara bland de bättre i denna prisklass.

gigabyte_2.jpg

På IO-panelen finns en PS/2, en Gigabit Ethernet, fyra USB 3.0, två USB 2.0, sex ljudkontakter, en SPDIF och tre videoutgångar i form av Displayport, HDMI samt DVI. Här märks även de två antennuttagen för det trådlösa nätverket.

Precis som konkurrerande modeller återfinns 802.11ac och Bluetooth 4.0, vilka tillhandahålls av ett nätverkskort från Intel. För Ethernet-anslutningen i bak handlar det om nätverkskretsen Qualcomm Atheros Killer E2201.

UEFI

gigabyte_3.jpg
gigabyte_4.jpg
gigabyte_5.jpg
gigabyte_6.jpg
gigabyte_7.jpg
gigabyte_8.jpg
gigabyte_9.jpg
gigabyte_10.jpg

Gigabytes UEFI känns igen från tidigare modeller. Den är lättnavigerad och det finns mycket goda överklockningsinställningar för den som vill få mer prestanda ur processorn. Att det finns språkalternativ i startläget och att det är enkelt att komma åt viktiga inställningar är ett stort plus.

För överklockning och övervakning av temperaturer, spänningar och fläktar är det fliken M.I.T som gäller. Då det saknas beskrivningar för allt kan det vara svårt för nybörjare att hitta rätt och veta vilka reglage som skall justeras.

Även här finns möjligheten att uppdatera UEFI via en USB-sticka och i det här fallet kallas finessen för Q-Flash.