Eftersläp och flimmer

”Smartresponse” är Philips overdrive-reglage och har effekten att det gör rörelser tydligare men mindre önskvärt är väldigt tydliga skuggor i rörelserna. Därför handlar det om att finna en kompromiss mellan skärpa i rörelse och de skuggorna som följer rörelsen. Reglaget står på OFF från början och det lär vara det läge du vill behålla trots att du får räkna med en del eftersläp. Att rulla svart text mot vit bakgrund ger alltid ett viss släpande hos skärmen. Sweclockers forumdesign med en orange avskiljare mellan inläggen ger till exempel ett kvardröjande gul skugga.

Philips_BDM4065UC_respons.jpg

Läget ”Fast” minskar sådant men ger också direkt tydliga overdrive-skuggor som syns i alla situationer, även då du bara rullar text i webbläsaren. De resterande overdrive-lägena gör dessa skuggor ännu tydligare och vad de flesta lär uppleva som direkt störande. Visserligen har ”Fastest” den tydligaste effekt på engrafik i rörelse. Det blir verkligen tydligare och skarpare på ett sätt som UFO-bilderna inte riktigt kan spegla. Men samma rörelse dras då också med en ordentlig kantskugga.

Den här nivån av eftersläpning är något av en tydlig svaghet hos skärmen. Just att inte kunna navigera i Windows eller på Webben gör en ständigt påmind om fenomenen.

Flimrande belysning

Skärmen reglerar ljusstyrkan genom pulsbreddmodulering i vad som till synes är i en frekvens om 240 Hz. Det vill säga att när du sänker ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen från maxvärde 100 på Brightness-reglaget, kommer ljusstyrkan ändras genom att lysdioderna periodvis släcker ned 240 gånger i sekunden. Ju lägre ljusstyrka som ska uppnås, desto längre period släcker dioderna ned.

Detta kan uppfattas ev en del personer som är känsliga för flimmer och är därför en egenskap som en del användare inte klarar av. Alla ser det inte men det kan också yttra sig på andra sätt, till exempel inverkan på grafiken i rörelser vilket leder till ”streckighet” och brutna konturer vid rörelser. Eftersläpen och overdriveskuggorna påverkas av pulsbreddmoduleringen och blir inte längre ihållande toningar. En bild beskriver det hela bättre.

Philips_BDM4065UC_pwm.jpg

Detta uppstår eftersom moduleringen inte är synkad med uppdateringen av skärmen utan lysdioderna sköter sin nedsläckning oberoende av hur panelen uppdateras. Enda sättet att slippa det är att köra med hög ljusstyrka på skärmen och det är kanske inte alltid gynnsamt i en miljöer som exempelvis mörka rum. Skärmen är kapabel att kräma ur sig 250 cd/m2 vilket är lite väl högt.

Behaglig nivå på belysningen varierar förstås med rummet. Som vanligt finns det inget som är ”det rätta värdet” utan du måste anpassa detta efter rummet. Det betyder att de allra flesta lär behöva sänka Brightness-reglaget till nivåer som faktiskt kan resultera i störande artefakter hos rörlig grafik.

Vad Brightness-reglaget ger för fysikalisk ljusstyrka står längre fram under ”Menyer och inställningar”.