Anslutningar

Anslutningarna är två stycken Displayport, varav en i mini-utförande. Det finns också två HDMI-anslutningar, varav en är MHL-klassad för att du ska kunna ansluta en mobil enhet. Via Displayport är 120 Hz och 144 Hz tillgängliga som alternativ och det finns inget konstigt här, utan det fungerar som väntat.

benq_XR3501_kontakter.jpg

En del pilljobb att få in kontakterna på den här baksidan.

Kör du HDMI kan endast välja 60 Hz i menyerna. Fast du kan utan problem använda Custom Resolution-verktyget från Nvidia för att skapa en upplösning för 144 Hz så länge du har ett grafikkort som klarar detta, det vill säga Geforce GTX 900-serien eller GTX Titan X. Troligtvis har du ändå redan en Displayport ledig för ändamålet.

Du behöver ändra i menyerna under Avancerad bild och HDMI RGB PC-omr. till RGB (0-255). Annars kör den HDMI på videonivåer (som normalt används av digitalboxar, Blu-rayspelare och liknande) vilket får bilden att klippa nivåer. Det som ska vara mörkgrått blir alla en och samma nyans av svart.

Vill vi köra 50 Hz för att synka mot exempelvis DVD-film eller andra källor likt digitalboxar är det 1 920 × 1 080 pixlar som gäller. Flytet i bilden är då okey. Det är uppenbart att det inte flyter som det borde men är heller inte lika hackande som när 50 Hz forceras in i en 60 Hz-uppdateringsscykel. Benq XR3501 väljer här att repetera varannan bildruta för att driva panelen i 75 Hz. Detta ger en jämn småryckighet som märks men inte är lika störande som när skärmarna repeterar var femte bildruta och forcerar till 60 Hz.

benq_XR3501_50-Hz_frame-repeter.jpg

Varannan ruta repeteras vid 50 Hz insignal vilket får dessa rutor att lysa starkare under en lång exponering. XR3501 kör alltså den bilden i 75 Hz med ryck.

Så mycket skalning lär det inte bli med skärmen. Kör du 1 920 × 1 080 pixlar kan du i skärmen välja mellan att sträcka ut bilden på bredden eller hålla dig pixelmappat med svarta kanterna på sidorna. Då blir Benq XR3501 i praktiken en 27-tums 1 920 × 1 080-skärm.