Utsidan

Så kommer vi äntligen till delen där det börjar bli intressant, nämligen chassit. Jag vill börja med att säga att Chieftec CX-01B är ett riktigt rejält chassi. Man kan titta på det utan att det faller ihop, man kan välta det utan att det blir ramsnett, man kan gå lös på det i sin ilska över all världens problem och det står kvar. Ok, jag kanske överdrev en del men ni förstår poängen. Visst, det har kanske inte häftig design eller utmanande detaljer på utsidan men jag tycker att det vägs upp av kvalitetsintrycket. Chassit sätter helt enkelt ribban högt och sopar banan med många konkurrenter när man ser till dess byggkvalitet. För folk som värdesätter funktion och kvalitet över design och plastkänsla passar det således utmärkt.

Här syns vänster sida av chassit. Vad som direkt utmärker sig är de tre perforerade hålen och avsaknaden av ytterligare detaljer. Bakom de två fyrkantiga perforeringarna kan man placera var sin 92 mm-fläkt och den rektangulära perforeringen fungerar som ett friskluftsintag.  Dörrhandtaget längst till vänster i bild är av den gamla vanliga designen och det är logiskt. Chieftec har antagligen resonerat som så att det är dumt att ändra på ett vinnande koncept.

Så har vi då höger sida. Här ser vi en plats för tre stycken 92 mm-fläktar som primärt kommer att kyla hårddiskarna.

Tar man bort plåten på höger sida är detta vad man möts av. Hållaren för de tre 92 mm-fläktarna sitter fast med endast en skruv och att ta lös den går väldigt enkelt. Detta är en smidig lösning och chassit präglas av såna. Chieftec har tänkt till och har verkligen många fiffiga lösningar som underlättar ens liv om man tycker om att rota runt bland sin hårdvara.

Framsidan bjuder inte heller den på några överraskningar. Ett finmaskigt nät täcker största delen av fronten och det går i alla fall inte att klaga på att det är plottrigt.

På baksidan ser vi något som uppskattas av del flesta, nämligen möjligheten att montera en 120 mm-fläkt. Placeringen för nätaggregatet ter sig som självklar och det finns inget att anmärka på. Bakplåten (I/O-shield) sitter där som standard men vanligtvis måste den ändå bytas ut till den som följer med ens moderkort.
De som är riktigt vaksamma ser också att det är utbuktningar på sidorna av chassit. Det som syns är perforeringarna för fläktarna.

Här ser vi en närbild på platsen för en 120 mm-fläkt. Det är rejäla hål och luftgenomströmningen lär inte hindras nämnvärt.

Så har vi då en bild på handtaget och det medföljande låset. Den fyrkantiga fläktplatsen ser inte så rolig ut på nära håll och här tycker jag att Chieftec kunde ha hittat på något bättre. Att den gör sitt jobb är det dock ingen tvekan om.

Fötterna går att vinkla ut 90° i förhållande till chassit om man är rädd för att det ska välta. Jag har än aldrig lyckats med att tippa omkull ett chassi men visst är det bra att funktionen finns där.

På bilden ser vi också de två USB-portarna, ingången för en mikrofon, en utgång för ljud samt slutligen en IEEE 1394-port (FireWire). Luckan bakom vilka de döljs är mycket diskret och känns rejäl. Den är fjäderbelastad och jag blev positivt överraskad av dess perfekta motstånd.

På bilden ovan syns insidan av den nedersta delen på frontluckan och kablarna för USB, ljud samt FireWire. Vill man inte använda sig av frontportarna är det väldigt enkelt att helt enkelt ta bort motsvarande kabel. Detta är något som jag starkt uppskattar.

Förflyttar vi oss uppåt en bit hittar vi ett lås för frontluckan samt lysdioder som visar hårddiskaktivitet samt att datorn är igång. Lysdioden för hårddiskaktivitet är orange och att datorn är igång representeras genom en blå lysdiod.

Notera även det finmaskiga nätet. Det är inget löjligt plastnät utan här är det metall som gäller. Trots att det är tunt känns det riktigt stabilt och det lär säkert stå emot en del ovarsam hantering.

Lysdioderna sitter fast i små socklar som är enkla att ta lös om man känner för att byta ut dem.

Genom att öppna frontluckan får man tillgång till power- samt resetknappen. De fyra 5,25’’- samt två 3,5’’-luckorna går enkelt att ta bort om man önskar montera exempelvis en DVD-brännare eller en diskettstation.

Till vänster i bild syns även en massa hål och bakom dem ett dammfilter. Det här dammfiltret är inte bara av godo utan tar också upp en hel del plats på insidan av luckan. Att ha en fläktkontroll i en 3,5’’-plats är därför inte att tänka på såvida den inte är väldigt platt. Att plocka bort den övre luckan är mycket lätt men den gör å andra sidan inte så mycket nytta om den inte sitter på chassit.

Här är så en närbild på frontluckans baksida. Dammfiltret samt de hullingar som håller det finmaskiga nätet på plats syns här tydligare. Vill man rensa sitt filter från damm tar man helt enkelt av nätet och avlägsnar dammet från filtret på valfritt sätt.

Nätet och filtret är här avlägsnat och processen är väldigt enkel att genomföra. Filtret är relativt grovmaskigt och hindrar inte ett eventuellt luftflöde allt för mycket.

Under platsfronten ser chassit ut såhär. Man lägger märke till det stora luftintaget i underkanten som vanligtvis döljs bakom dammfiltret och metallnätet. Tyvärr finns det inte någon möjlighet att montera fläktar, varken på baksidan av plastluckan eller i själva chassit. Vill man så går det att genom en relativt enkel modifikation få plats med en eller två 92 mm-fläktar men detta kräver ingrepp som samtidigt förverkar ens garanti.

Notera även de fyra hålen för kablar på höger sida. Dessa är mjukt rundade och det finns ingen risk att man skär sig. Överlag är detta något som Chieftec har tänkt på och alla vanligtvis vassa kanter är rundade eller skyddade av något slag. Än har jag inte lyckats skära mig på chassit vilket får ses som ett gott betyg då jag har undersökt det en hel del.

Som extra åtgärd för att hålla sidodörren på plats sitter det förutom handtaget även två tumskruvar. Tumskruvar har den fördelen av att man inte behöver några verktyg för att använda dem. Personligen ser jag dess existens i det här fallet lite som både livrem och hängslen men ta inte det här fel, jag är ändå glad över att de finns där.