Inledning

När AMD lanserade processorserien Ryzen 3000 i fjol var det startskottet på både Zen 2-arkitekturens intåg i produktutbudet och tillverkning på 7 nanometer. Under året som gått har AMD fyllt ut uppställningen med processorer i instegssemgentet, APU-varianter med integrerad grafikkrets och även blivit konkurrenskraftiga i bärbara datorer igen.

Ryzen_XT-8.jpg

Dessa utökningar till trots har ett år passerat sedan företagets senaste flaggskeppsprocessorer lanserades, och rivalen Intel har på senare tid sjösatt tionde generationens Core-processorer "Comet Lake-S". AMD själva släpper inte lös nästa generations Ryzen 4000 "Vermeer" med Zen 3-arkitekturen förrän senare i år, och behöver därmed fylla ut produktutbudet i väntan på de nya processerna.

Svaret är Ryzen 3000 XT-familjen, där fjolårets modeller från mellansegmentet till toppsegmentet bestyckas med något höjda klockfrekvenser. På pappret ser det inte ut att handla om en revolutionerande skillnad, men hur blir resultatet i praktiken? Häng med in i testlabbet för svar på frågan!