AMD Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT och Ryzen 9 3900XT

AMD Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT och Ryzen 9 3900XT

Som en uppvärmning inför Ryzen 4000 "Vermeer" sjösätter AMD en omgång Ryzen 3000-processorer med aningen uppskruvade frekvenser.

Test: Klockfrekvens

Med förbättringarna som finns i XT-modellerna vore det intressant att se de faktiska skillnaderna i klockfrekvens. För att undersöka detta loggas klockfrekvenserna i Blender och Cinebench R20 i en tråd och slutligen speltiteln Battlefield V för att undersöka olika scenarion. För att enkelt se skillnaden jämförs XT-modellerna mot tidigare X-modeller.

När alla processorer har loggats visas blandade resultat där minstingen Ryzen 5 3600XT ser största skillnaden i klockfrekvens, som trots att det inte är en enorm ökning ändå är uppskattad. Vidare till Ryzen 7 3800XT är det inte alls en lika stor ökning i klockfrekvens där nykomlingen hamnar strax ovanför den tidigare modellen.

Slutligen till Ryzen 9 3900XT mäter klockfrekvensen in på exakt samma värden som den tidigare X-modellen med alla kärnor aktiva. Det resultatet stämmer även överens med renderingstiden som är densamma för både Ryzen 9 3900XT och 9 3900X.

Vidare till Cinebench R20 i enkeltrådat läge noteras höjningen i klockfrekvens om 200 MHz med Ryzen 5 3600XT, och modellen hamnar till och med något över sin specificerade turbofrekvens på 4,5 GHz. För Ryzen 7 3800XT hamnar klockfrekvensen runt 4,6 GHz men nosar uppåt 4,7 GHz i vissa fall, och hamnar konsekvent över Ryzen 7 3800X.

Sist men verkligen inte minst är Ryzen 9 3900XT som lägger sig väldigt nära tidigare Ryzen 9 3900X, men hamnar i slutändan ovanför den sistnämnda processorn med några fåtal MHz till sin fördel.

I slutändan handlar förändringar och förbättringar ändå om det praktiska resultatet i spel, och i det här fallet mer specifikt Battlefield V. Här är Ryzen 5 3600XT först ut i sedvanlig ordning, och den tidigare trenden fortsätter även här med en trevlig ökning i klockfrekvens.

Lika stor ökning syns inte för Ryzen 7 3800XT som bara hamnar något ovanför tidigare Ryzen 7 3800X. Ryzen 9 3900XT bryter inte trenden utan hamnar på liknande klockfrekvens som föregångaren Ryzen 9 3900X.

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

41

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

19

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

78

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

33

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

62

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

19

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

57

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer