Prestandatester

SweClockers prestandatester av partnerkort hösten 2020

Då vi redan gjort ett fullskaligt test av Geforce RTX 3060 Ti väljer vi att skala ned antalet programvaror och spel rejält till recensionerna av partnerkorten. Genom att göra detta kommer vi ha mer tid att beta av ännu fler olika modeller under hösten, utan att för den delen tumma på det som är viktigt med en recension av denna typ – det vill säga konstatera hur mycket snabbare kortet är ställt mot Nvidias Founders Edition samt bedöma hur bra kyllösningen presterar.

Läs det fullständiga testet av Geforce RTX 3060 Ti

Vi börjar med att kika på resultaten från syntetiska 3DMark Time Spy. Som synes tar Gigabytes Gaming OC-kort plats med minsta möjliga marginal ovanför Geforce RTX 3060 Ti Founders Edition, med knappt en procent högre poäng. Asus TUF-kort landar istället alldeles strax under Nvidias egna modell – oavsett om det är prestandaläget eller det tysta läget som används.

Nämnvärt här är att just 3DMark Time Spy kan ge negativ prestandaskalning ihop med fabriksöverklockade kort som slår i sin strömbudget hårt, vilket är fallet med båda korten men i synnerhet med Asus-modellen, där den sistnämnda likt Nvidias Founders Edition har en begränsning på 200 W. Resultatet som presenteras i detta fall är inte nödvändigtvis representativt för riktig spelprestanda, vilket vi kommer att kika på i nästa sektion.

Vidare mot de renodlade speltesterna och nu ser vi istället att båda korten lyfter mer märkbart prestandamässigt mot Nvidias Founders Edition av Geforce RTX 3060 Ti. Gigabytes Gaming OC-kort kan tack vare sin förhöjda strömbudget ur kartong ta något högre position i tabellen, där modellen presterar mellan 4 och 7 procent bättre än Nvidias egenstöpta kort.

För Asus TUF-modell kan vi inledningsvis konstatera att det är i princip ingen skillnad rent prestandamässigt mellan kortets två BIOS-lägen, vilket inte kommer som någon direkt överraskning sett till att de endast ändrar fläktkurvan hos kortet. Modellen lägger sig strax under Gigabytes Gaming OC och presterar mellan 1 och 4 procent bättre än Nvidias Founders Edition.