Sammanfattning

Geforce RTX 3050 är på många sätt en väldigt förutsägbar grafikkortslansering. Vi får återigen se grafikkretsen GA106 under huven, men denna gång i ett mer nedskalat utförande, där runt 29 procent av hårdvaruresurserna har fått stryka på foten ställt mot storebror Geforce RTX 3060. Lägg till en reducering av teoretisk minnesbandbredd på 38 procent och vi har ett kort som är ganska lätt att gissa fram prestandan på utan att ens ha testat det.

Just när det kommer till gissningar hade redaktionen på förhand uppskattat att det rörde sig om ett grafikkort i en väldigt liknande prestandadivision som 2019 års Geforce GTX 1660 Ti vid ren rastrering. Med testerna i hand och prestandaindexet uträknat visade sig denna gissning stämma alldeles utmärkt, då vårt fabriksöverklockade Geforce RTX 3050 får ett identiskt bildfrekvenssnitt som en fabriksöverklockad variant i Geforce GTX 1660 Ti-skrud.

Gigabyte_3050_gamingOC-8.jpg

Geforce RTX 3050 har dock en styrka över Geforce GTX 1660 Ti i adderade hårdvarufunktioner. Mer specifikt handlar det om RT-kärnor och Tensor-kärnor, vilket innebär att modellen kan hårdvaruaccelerera ray tracing samtidigt som det finns möjlighet att aktivera Nvidias uppskalningsteknik DLSS – två tekniker som inte finns tillgängliga på korten i GTX-serien.

Just ray tracing är gångbart att aktivera på Geforce RTX 3050 i titlar som har en lättare implementation av tekniken. I fall där generösa mängder ray tracing används är det dock väldigt svårt att uppnå 60 FPS vid 1080p, om man inte tar till DLSS och renderar spelet i en lägre upplösning. Möjligheten att köra DLSS på kortet kan definitivt ses som ett trevligt sätt att få upp bildfrekvensen i tungdrivna titlar, men tekniken är också en enorm vattendelare gällandes upplevd bildkvalitet. I slutändan blir det därför väldigt subjektivt hur pass mycket man värdesätter att funktionen finns.

Gigabyte_3050_gamingOC-2.jpg

Om vi tittar specifikt på Gigabyte-kortet som testades idag så är det en fullt duglig modell med en kompetent kylare som håller temperaturerna i schack. Ljudnivåmässigt är det klart godkänt under belastning, men vi tycker fortfarande att Gigabyte borde släppa ytterligare på fläktkurvan och byta några grader varmare GPU mot ett nästintill ljudlöst kort. Fabriksöverklockningen kunde också ha varit mer spännande, då denna endast ligger knappt 3 procent över referensnivåerna.

En grafikkortsrecension år 2022 är inte komplett utan ett jobbig och komplicerad analys kring priset. Marknaden är, hör och häpna, fortfarande rätt kass för grafikkortsspekulanter, där både priserna och tillgängligheten lämnar en del att önska. Tittar vi på det rekommenderade startpriset för Geforce RTX 3050 vid 2 999 kronor så är detta inte fantastiskt om man tittar på prestandan och jämför det med ett Geforce RTX 3060 som hade ett rekommenderat startpris på 3 650 kronor.

Nu blir allt detta väldigt hypotetiskt, då ett Geforce RTX 3060 inte kostar 3 650 kronor i verkligheten utan snarare närmare 6 000 kronor. Tittar vi på det rådande marknadsläget och ponerar att Nvidia och dess partnertillverkare skulle lyckas få ut Geforce RTX 3050 för sitt rekommenderade pris så skulle det ironiskt nog vara det mest prisvärda grafikkortet på marknaden sett till prestanda per krona.

I slutändan tror vi tyvärr inte att så blir fallet, och istället lär vi gissningsvis få se priser som ligger någon tusenlapp eller två över 2 999 kronor. Då recensionsembargot går ut ett dygn innan säljstarten av kortet kan vi därför inte säga något konkret om hur Geforce RTX 3050 står sig på marknaden utan får istället snällt vänta tills imorgon för att se de faktiska priserna i handeln.

Fördelar

  • Bra 1080p-prestanda

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Bra kylare

Nackdelar

  • Priset är i vanlig ordning ett stort frågetecken

Pris vid publicering: ?

Geforce RTX 3050 säljstartas klockan 15:00 den 27 januari. Nvidia har satt ett rekommenderat startpris på 2 999 kronor för modellen.