Montering och sammanfattning

När man bygger ett chassi i den här storleksklassen är det viktigt att basera det kring en välbyggd och stabil stomme. Gällandes det området har Cooler Master lyckats fenomenalt med HAF 700 Evo, då stålstommen känns riktigt kvalitativ och påkostad – och skam vore väl annat sett till chassits prislapp. Passformen håller därtill en riktigt hög nivå, vilket är särskilt viktigt på en modell med så pass många verktygslösa monteringsdetaljer.

cm_haf700_evo-56.jpg
cm_haf700_evo-57.jpg

Att montera in "vanliga" komponenter i HAF 700 Evo är som väntat fånigt enkelt. Den enorma huvudkammaren erbjuder nästintill oändligt manöverutrymme, där moderkortet nästan ser mikroskopiskt ut när det väl är på plats. Detta är egentligen bara ett ganska bra kvitto på hur mycket som faktiskt ryms inuti modellen, och har man inte planer att integrera ett omfattande vattenkylningssystem så kommer nog utrymmet klassas som direkt onödigt för de allra flesta.

cm_haf700_evo-58.jpg

Medan merparten av monteringsprocessen gick som en dans stötte vi dock på problem med det verktygslösa låset för grafikkortet. Själva låset i sig fungerar bra och fixerar grafikkortet på ett fullgott sätt, och problemet syns istället när vi försöker plocka ut kortet igen. De förmonterade nitarna som ska hålla kortet på plats tills dess att låset har vikts ner har nämligen en tendens att fastna i skruvhålen på grafikkortet, vilket gör det problematiskt att lossa det utan att en del kraft appliceras.

Vi upplevde detta till varierande grad med flertalet olika grafikkort, så det är inte isolerat till den eftermarknadsvariant av Radeon RX 6700 XT som tog plats i huvudbygget. Chassit vi har inne för test är ett förproduktionsexemplar så det är möjligt att den slutgiltiga versionen som landar i butik ter sig annorlunda men vi tyckte ändå att detta var värt att belysa.

cm_haf700_evo-59.jpg
cm_haf700_evo-60.jpg

Kabeldragningsmöjligheterna i HAF 700 Evo lämnar väldigt lite att önska. Det finns verkligen extremt mycket utrymme att tillgå, vilket ihop med förinstallerade förankringspunkter och ytterligare medföljande kardborrband gör det väldigt lätt att styra upp ormboet. Sättet nätaggregatet är monterat på gör det även väldigt smärtfritt att komma åt de modulära kontakterna i de fall man vill komplettera eller ta bort specifika kablar – något som inte alltid är självklart i moderna chassin.

Det är också väldigt smidigt att ha tillgång till den integrerade PWM- och ARGB-hubben för att ha en central samlingspunkt att koppla in både fläktar och belysning.

cm_haf700_evo-62.jpg

Vi testade även att använda de förinstallerade multifunktionsplattorna för att montera lagringsenheter på baksidan av moderkortsplåten. Detta fungerade alldeles ypperligt, där själva monteringen är helt verktygslös och enheterna hålls på plats med friktion från gummibussningarna som nitarna man skruvar in i enheterna trycks in i.

cm_haf700_evo-64.jpg

Något som sticker ut med chassit är den integrerade RGB-belysningen, vilken sträcker sig från glaspanelerna i framkant till tre av de medföljande fläktarna. I grundutförande är det ett fullkomligt disco med regnbågsbelysning, men via den medföljande mjukvaran går det hela att skräddarsy enligt egen smak, vilket innebär att statiska färger och mindre vräkiga effekter går att välja.

haf700_display.png

Ett annat paradnummer med HAF 700 Evo är den inbyggda bildskärmen som sitter på chassits framsida. Denna kan styras på flertalet olika sätt, där man exempelvis kan visa upp animationer eller statiska bilder. Vidare finns det möjlighet att visa realtidsstatistik från systemet, däribland processorns temperatur eller fläktarnas varvtal. Dessa funktioner kräver dock att Cooler Masters egna mjukvara körs i bakgrunden, annars går bildskärmen tillbaka till den förinstallerade logotypen.

Medan HAF 700 Evo är ett ganska häftigt chassi i mastodontklassen så är det ändå något som ligger och skaver i bakhuvudet – priset. Med en prislapp som ligger på smått galna 5 890 kronor ställs det oundvikligen ganska höga krav på att chassit ska leverera på alla plan, och här tycker vi inte att kvalitetsintrycket på utsidan håller måttet. Premiumkänslan uteblir tyvärr i mångt och mycket till följd av den stora mängd plastpaneler som täcker exteriören.

För att knyta ihop säcken är Cooler Masters HAF 700 Evo inte ett dåligt chassi, utan det gör många saker rätt i mastodontklassen – däribland väldigt flexibla expansionsmöjligheter för både komponenter och kylning samt en häftig implementation av såväl RGB som integrerad bildskärm. För strax under 6 000 kronor har vi dock svårt att ge en helhjärtad rekommendation sett till det något bristande helhetsintrycket.

Fördelar

  • Väldigt kvalitativ stomme

  • Extrema expansionsmöjligheter

  • Mycket lättarbetat

  • Fantastiska kabeldragningsmöjligheter

  • Väldigt flexibla ventilationslösningar

  • Smidiga multifunktionsplattor

  • Sofistikerad RGB-belysning

  • Integrerad bildskärm

Nackdelar

  • Krånglig verktygslös montering för grafikkort för testexemplaret

  • Många av dammfiltren kunde vara mer lättåtkomliga

  • Rätt plastigt på utsidan

  • Priset är väldigt svårsmält

Pris vid publicering: 5 890 kronor