Test: Klockfrekvens över tid

Specificerade klockfrekvenser för moderna processorer presenterar som bekant endast det spann som den specifika modellen arbetar inom. Den faktiska uppnådda klockfrekvensen varierar beroende på vilken typ av arbetslast som används, exempelvis om den är enkel- eller flertrådad, och därför ska vi nu titta närmare på några olika typer av scenarion ihop med AMD:s Ryzen 9 7900X och Ryzen 5 7600X för att se vilka nivåer de uppnår.

Ryzen 7000-familjen är som tidigare generationer även bestyckade med Precision Boost 2 som dynamiskt justerar processorns turbofrekvens beroende på olika parametrar.

Klockfrekvenser med Ryzen 9 7900X

I AMD:s specifikationer anges en maximal turbofrekvens på 5,6 GHz för Ryzen 9 7900X. Det överträffas med god marginal när endast en tråd belastas. Under testet ligger frekvensen stabilt på ungefär 5 625 MHz, med några avstickare strax över och under. När endast en tråd belastas finns det helt enkelt tillräckligt utrymme i både effekt- och temperaturbudget för Precision Boost-algoritmen att arbeta.

I Blender, som belastar alla trådar, blir Ryzen 9 7900X omgående temperaturbegränsad vilket går att utläsa på frekvensen. I början av mätningen befinner sig frekvensen strax över 5 125 MHz, men sjunker sedan och låser sig på nästan exakt 5,1 GHz mot slutet av renderingen.

I Battlefield V är inte lasten lika tung för processorn över alla trådar och Ryzen 9 7900X har möjlighet att lägga sig på en stabil frekvens strax ovanför 5,3 GHz, där den sedan ligger låst hela spelsessionen igenom.

Klockfrekvenser med Ryzen 5 7600X

När en tråd belastas genom Cinebench så når Ryzen 5 7600X upp till en stabil frekvens på strax över 5,4 GHZ vilket är en liten bit över den utlovade turbofrekvensen på 5,3 GHz. Detta är en indikation på att Precision Boost tar den givna möjligheten att pressa upp frekvensen så högt som är möjligt i standardinställningar utan att begränsas av strömbudget eller hög temperatur.

Vid rendering i Blender når vi omedelbart taket för temperatur och strömbudget. Beteendet som vi noterar är att den pendlar mellan 92- 95°C samtidigt som den når upp till 96 till 99 procent av sin maximala strömbudget. Med detta så ser vi också att frekvensen är relativt statisk på precis under 5,2 GHz.

I Battlefield V Når Ryzen 5 7600X en stadig frekvens återigen och placerar sig någonstans mellan 5,3- och 5,4 GHz. Frekvensen förändras inte nämnvärt under spelsessionen även när vi undersöker loggen under ett längre tidsspann.